latinica  ћирилица
25/11/2017 |  13:46 | Аутор: РТРС

Михајловић: Од почетка године убијене 24 жене

Потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да свака друга жена у Србији трпи неки вид насиља - психичко, физичко или економско, а да је више од 330 жена убијено у породичном насиљу у посљедњих 10 година, од почетка ове године њих 24.
Зорана Михајловић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Зорана Михајловић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Михајловићева, која је и предсједник Координационог тијела за родну равноправност, подсјетила је да је насиље над женама огроман проблем и зато је важно да се сви укључе борбу против те пошасти - не само у наредних 16 дана, већ током цијеле године, саопштено је кабинета потпредсједника Владе Србије.

"Пред важне датуме увек се бавимо бројкама. Да, статистика је поразна. Али, ја желим да више не бројимо жртве породичног насиља, већ да уведемо нову статистику - колико насилника је кажњено, колико хитних мера донето, колико њих се нашло иза решетака", поручила је Михајловићева.

Михајловићева је поводом Међународног дана борбе против насиља над женама рекла да ће Влада Србије и Координационо тело за родну равноправност и ове године узети учешће у глобалној кампањи "16 дана активизма против насиља над женама" која се обиљежава у више од 100 земаља свијета.

Кампања почиње данас, а завршава се 10. децембра, када се обиљежава Међународни дан људских права.

Извор: СРНА