latinica  ћирилица
25/11/2017 |  11:34 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

УИО БиХ: Поново одузета већа количина злата и сребра

Службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ одузели су на подручју општине Велика Кладуша већу количину златног и сребрног накита, чија се тржишна вриједност процјењује на 114.193 КМ.
Велика Кладиша: УИО БиХ Одузет накит злато и сребро - Фото: СРНА
Велика Кладиша: УИО БиХ Одузет накит злато и среброФото: СРНА

"Ово је наставак активности на спречавању нелегалне продаје златног и сребрног накита у БиХ", саопштено је из УИО.

Након што су службеници УИО прије неколико дана одузели велику количину златног и сребрног накита на подручју општине Бужим, посебно је планирана и одржана нова активност на терену с циљем спречавања незаконите продаје ове врсте робе у БиХ.

Тако су службеници Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја из регионалног центра Бањалука, уз помоћ колега из Мостара, извршили провјеру поријекла роба на тржници у Великој Кладуши.

Том приликом су на тезгама код три физичка лица пронашли одређену количину златног и сребрног накита и то 209 грама златног накита и 6.074 грама сребрног накита, чија се тржишна вриједност процијењује на 114.193 КМ.

Пошто је у току провјере утврђено да лица код којих је предметна роба пронађена немају регистровану трговачку дјелатност продаје златног и сребрног накита, нити документацију о поријеклу, пронађена роба је привремено одузета.

Против починилаца описаних незаконитости биће покренути одговарајући поступци пред надлежним судовима.

Прије десетак дана службеници УИО из Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја у Регионалном центру Бањалука су на подручју општине Бужим у два путничка моторна возила пронашли и привремено одузели 795 грама златног и 6.039 грама сребрног накита, чија је тржишна вриједност процијењена на 180.437 КМ.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а или сваки облик незаконите трговине. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.

Извор: СРНА