latinica  ћирилица
24/11/2017 |  16:15 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан и крсна слава термоелектране Угљевик (ВИДЕО)

Термоелектрана Угљевик, након успјешног капиталног ремонта, ради пуним пројектованим капацитетом и производи око једне трећине струје у Српској. Ова година остаће упамћена по великим инвестиционим улагањима у овом електроенергетском предузећу, речено је приликом обиљежавања Дана предузећа и крсне славе Светог Стефана Дечанског-Мратиндана.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

Захваљујући успјешно обављеном ремонту вриједности 49 милиона марака погонска спремност термоелектране данас је као и на почетку рада прије тридесет и двије године. Ремонтована је турбина и генератор, замијењен велики дио цијевног система на котлу и међупрегријачи котла.

"Капитални ремонт који је по свом обиму и значају превазишао све досадашње. Рекао бих да је то представљало позитиван однос ка повјереним вриједностима гдје смо ми настојали да исправимо све оно што чини нам се у дужем временском периоду није учињено, да учинимо нашу погонску спремност доста бољом", рекао је Ђорђе Поповић, директор РиТЕ Угљевик.

Поред интервенција на турбини и генератору потпуно је завршена реконструкција електрофилтера који смањују емисију чврстих честица са 1.000 на 50 милиграма по нормалном метру кубном ваздуха. У току су и радови на изградњи система за одсумпоравање дима који би требало да буде завршен крајем 2019. године чиме ће бити испуњени сви европски еколошки стандарди. Рад термоелектране Угљевик је добра вијест за комплетну електропривреду.

"Термоелектрана Угљевик представља 30 посто произведене електричне енергије у Српској. То је јако значајно за стабилност енергестког система. Надам да у будућности имамо континуирану производњу дуго година јер је ремонт успјешно завршен врло квалитетно и на томе све честитке", истакао је Жељко Ковачевић, директор Електропривреде Републике Српске.

Због паузе у раду термоелектране Угљевик и лоше хидролошке ситуације Српска је морала да увози електричну енергију у претходна четири мјесеца, али је однедавно производња већа од потрошње, па се дио произведене струје и извози.

У Електропривреди Српске се надају да ће, упркос јако тешком љету, до краја године остварити позитиван финансијски резултат.