latinica  ћирилица
23/11/2017 |  22:38 | Аутор: РТРС

На челу Правобранилаштва БиХ Мандић, Велић и Љубић

Савјет министара БиХ именовало је Млађена Мандића за правобраниоца БиХ, а Исмета Велића и Мариофила Љубића за његове замјенике, чиме је окончана скоро годину дана дуга процедура у вези с овим именовањима.
Правобранилаштво БиХ - Фото: РТРС
Правобранилаштво БиХФото: РТРС

Према писању федералних медија, именовање Велића на ову позицију није било очекивано. Прворангирана на листи бошњачких кандидата била је Фазила Мусић, а фаворит предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића била је Зикрета Ибрахимовић, в.д. замјеника правобраниоца.

Звиздић је Ибрахимовићеву именовао на ту позицију прије скоро годину и због ње се, како тврде федерални медији, читав  процес и одуговлачио. истовремено, министари из СДА у Савјету министара, Адил Османовић и Семиха Боровац, нису били за избор Ибрахимовићева, због чега је компомис био избор Велића.

У међувремену, Зикрета Ибрахимовић поднијела је кривичну пријаву против Белме Скалоњић, представнице Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру, и Невена Акшамије, директора Агенције за државну службу БиХ.

Ибрахимовићева је пријаву поднијела због кривичног дјела повреде права из радног односа и овај предмет је у раду. Како се наводи, она Акшамију терети што је прошле године именовао Скалоњићеву за представницу као прворангираног кандидата, а на исту позицију конкурисала је и Ибрахимовићева.

Извор: Аваз