latinica  ћирилица
23/11/2017 |  20:14 | Аутор: РТРС

Хашко тужилаштво против учешћа "пријатеља суда" у поступку против Караџића

Хашко тужилаштво успротивило се захтјеву Удружења адвоката који поступају пред међународним судовима у Хагу да му у својству "пријатеља суда" буде дозвољено учешће у жалбеном поступку који се води у случају против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

Тужилаштво је у допису од Механизма за кривичне судове затражило да одбије тај захтјев, јер, како тврде, није поткријепљен аргументима који би показали да би они асистирали Жалбеном вијећу, а што је услов за статус "пријатеља суда".

Удружење адвоката, који поступају пред међународним судовима у Хагу, сматра да су Караџићева права у току поступка кршена у више наврата у вези са објелодањивањем докумената и недозвољавањем жалби на 82 одлуке суда и жели дати своје мишљење о томе као "пријатељ суда".

У захтјеву Удружења се наводи да је Караџићев случај кључан, не само због жалбеног поступка, већ и због будућег интегритета Механизма.

Хашки трибинал осудио је у марту 2016. године првостепено Караџића на 40 година затвора за ратне злочине у БиХ од 1992. до 1995. године.

Караџић и тужилаштво поднијели су жалбе на првостепену пресуду у децембру прошле године, док су марту поднијели одговоре на жалбе, а у априлу и додатне жалбене поднеске.

Усмено излагање жалби требало би да буде одржано на прољеће 2018. године, а коначне пресуде се очекују годину дана касније.

Караџић је затражио од Жалбеног вијећа да одбије жалбени захтјев тужилаштва да буде осуђен на казну доживотног затвора, док је својом жалбом тражио ослобађајућу пресуду.

Жалба тужилаштва Хашког трибунала има 89 страна, а Караџићева 233.

Извор: СРНА