latinica  ћирилица
23/11/2017 |  08:09 | Аутор: РТРС

Ирачка војска започела војну операцију против милитаната

Ирачке снаге започеле су операцију против милитаната "Исламске државе" у пустињи на граници са Сиријом, у финалној кампањи у борби против милитантне групе у Ираку, саопштено је из ирачке војске.
Ирачка војска - Фото: AFP
Ирачка војскаФото: AFP

Званичник ирачке војске је изјавио да у акцији учествују припадници војске Ирака, узаједно са члановима шитске Народне милиције /ПМФ/, у операцији против скривених милитаната у пограничном подручју.

"Циљ операције је да се преостале групе милитаната 'Исламске државе' спријече у намјери да нестану у пустињској области и да је искористе као базу за будуће нападе", изјавио је пуковник ирачке војске Салах Карим.

Премијер Ирака Хајдер ел Абади изјавио је да је из војне перспективе "Исламска држава" поражена, али да ће он коначну побједу прогласити тек када милитанти буду протјерани у пустињу.

Ирачке снаге су 17. новембра заузеле Раву, посљедњи ирачки град који је био под контролом "Исламске државе", што је означило колапс "калифата", који је проглашен након што су исламисти освојили већину територија на сјеверу и западу Ирака 2014. године.

Извор: СРНА