latinica  ћирилица
21/11/2017 |  15:52 | Аутор: РТРС

Новалић: Вратићу у процедуру исти текст закона о ПИО

Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадил Новалић изразио је незадовољство због тога што је Приједлог закона о ПИО скинут са хитне процедуре у федералном Парламенту и најавио да ће први пут искористити уставна овлашћења и вратити исти текст закона у парламентарну процедуру.

Новалић је напоменуо да би неусвајање закона значило да је ПИО у колапсу, преносе федерални медији.

Он је прије почетка сједнице рекао да очекује да се нико од парламентараца не игра са судбином 408.000 пензионера у ФБиХ.

"Нама је ПИО потребан за дугорочну финансијску одрживост. Уколико данас не буде усвојен закон о ПИО, више не могу као премијер гарантовати редовност исплате и будућност пензионог фонда у ситуацији када се повећавају издаци", поручио је Новалић.

Најављени нови федерални закон о пензијском и инвалидском осигурању неће бити прва тачка дневног реда данашње ванредне сједнице Представничког дома која је у току. Његов редослијед још није познат будући да дневни ред досад није коначно утврђен.

Посланици нису прихватили ни приједлог да тај закон буде размотрен по хитном поступку, како је предлагала федерална Влада.

За владин приједлог гласали су посланици владајућих СДА и блока странака предвођених ХДЗ-ом БиХ, али не и трећи коалициони партнер у власти Савез за бољу будућност, чији су посланици су били против или уздржани, као и чланови опозиционих странака.

Извор: СРНА