latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:50 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

УНДП донирао рачунарску опрему за шест бањалучких мјесних заједница

Представници Развојног програма Уједињених нација, уручили су данас рачунарску опрему за шест мјесних заједница у Бањалуци, које су укључене у пројекат "Jачање улоге мјесних заједница у БиХ".
Представници УНДП-а са градоначелником Бањалуке (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Представници УНДП-а са градоначелником Бањалуке (Фото: banjaluka.rs.ba)

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је УНДП најактивнија међународна организација у контактима са Градом и да постоји читав низ пројеката који се  реализују у партнерству са њима. 

- Један од њих је и пројекат "Јачање улоге мјесних заједница", регулација потока Подстранац и Јуларац који је важан за заштиту од поплава, затим ради се стратегија развоја Града за наредних десет година, студија уређења и водозаштите Врбаса на градском подручју у дужини до 15 километара и низ других пројеката које пријатељски договарамо са УНДП-ом – рекао је Радојичић.

Он је навео да је уручење рачунарске опреме једна степеница у провођењу овог пројекта и да, у оквиру њега у најкраћем року слиједи провођење шест крупних пројеката.

- То су пројекти по избору савјета мјесних заједница, које су они делегирали након јавних зборова и грађанске комуникације, а који ће, послије реализације, и те како бити видљиви по мјесним заједницама. Пројекте финансира УНДП у износу од око 100.000 КМ и Град суфинансира са 65.000 КМ – нагласио је он

Радојичић је напоменуо да је за МЗ Шарговац планирана изградња спортске балон хале, у Росуљама санација мокрих чворова у згради Основне школе "Алекса Шантић", на Лаушу 2 изградња игралишта за дјецу у Улици Косте Крсмановића, у Чесми доградња и опремање учионице на основној школи, на Сарачици изградња тротоара у дужини од око 500 метара и у МЗ Паприковац санација дијела Улице Давида Штрпца.

Истичући значај овог пројекта, предсједник Савјета МЗ Шарговац Рајко Радаковић, рекао је да се он, између осталог, огледа у томе што су уз финансијску подршку могли да ријеше један од приоритета те мјесне заједнице. 

Предсједник МЗ Росуље Синиша Мркобрада, каже да су се на збору у тој МЗ усагласили да се средства усмјере на санацију мокрих чворова у школи, као централног мјеста гдје се сва дјеца окупљају.

Град Бањалука се пројекту "Јачање улоге мјесних заједница у БиХ" придружио у мају ове године. То је заједнички пројекат Владе Швајцарске и Владе Шведске, а УНДП га у БиХ реализује од 2015. године. Пројекат има за циљ да подстакне грађане на што већи активизам ради рјешавања проблема у мјесним заједницама и повезивања са јединицом локалне самоуправе, саопштено је из Градске управе.