latinica  ћирилица
24/10/2017 |  19:25 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Савјет министара без одговора на нека питања (ВИДЕО)

Од донација оружја и безбједносних изазова, до кредитних задужења Независног оператора система, јавне задужености БиХ, и провођења Реформске агенде- Савјет министара био је данас задужен да одговори на 25 питања, посланика и делегата бх. парламента. Ипак, нека питања остала су неодговорена.
СБ БиХ одговара на питања - Фото: РТРС
СБ БиХ одговара на питањаФото: РТРС

Од 32 Савјет министара реализовао је 19 мјера, а осам се континуирано прати, истакао је, између осталог, предсједавајући Савјета Денис Звиздић одговарајући на питање Николе Шпирића из СНСД-а о плану спровођења Реформске агенде.

Шпирић одговором и није задовољан, јер, како каже, бх. институције показују велику анемичност, док је британско-њемачка иницијатива требало да подржи унутрашњи договор који је изостао.

Никакав одговор није добио Дамир Арнаут из СББ, јер на сједници није било министра иностраних послова Игора Црнатка, којег Арнаут, како каже, још није упознао. Није било ни министра безбједности Драгана Мектића, па је до краја остало и неодговорено на питање о прислушкивању хрватских званичника.

- Посланици увијек очекују одговоре, очекују да ти одговори дођу од министра, а ја лично могу да кажем да се за сваки одговор увијек припремам и настојим да он буде конкретан - каже Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

И док су министри одговарали, поједини парламентарци образложили су зашто питања, којих и те како има, нису ни поставили.

- Нисам питање поставио из разлога што не видим ни неки велики смисао ове сједнице. Они као нешто питају, ови као нешто одговарају, пола је ту наручених питања како би чланови Савјета министара  кроз одговоре величали свој лик и дјело - каже Марио Караматић, делегат у Дому народа ПС БиХ.

Зато и не чуди што се на сједници није јасно поставило питање о којем се већ одавно бруји и о којем је чак и закључком раније тражена расправа- питање парламентарне већине и подршке Савјету министара, које су свјесни и сами министри.

- Стабилне већине нема сигурно, а да ли је има уопште, одговор је- има од случаја до случаја, од питања до питања и то је потпуно јасно. Када уђете у парламент видјећете да то функционише на такав начин и вјероватно ће функционисати и наредних седмица и мјесеци - каже Шаровић.

Да је непостојање већине кључна ствар, сматра СНСД-ов Сташа Кошарац који истиче да би се штошта могло питати Дениса Звиздића, али да је то на овакав начин гдје се договарају одређена питања и одговори нефункционално.

- Ми смо свједоци да не постоји парламентарна већина, да Денис Звиздић нема капацитет да било који закон који упути Савјет министара добије зелено свјетло у Представничком дому, да код њега, као предсједавајућег СМ, постоји реална доза да било шта понуди Представничком дому - сматра Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Како то изгледа у пракси биће познато и сутра за када је заказана сједница Представничког дома.