latinica  ћирилица
24/10/2017 |  18:45 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Човић у Бриселу са европским званичницима

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да је БиХ остварила напредак када је ријеч о реформама у оквиру евроатлантских интеграција, али да је неопходно да оне буду настављене и да сви у БиХ дјелују заједно.
Човић и Столтенберг (Фото: Предсједништво БиХ) -
Човић и Столтенберг (Фото: Предсједништво БиХ)

"Фокус би сада требао да буде на спровођењу прегледа војне опреме, војних објеката и да наставите да радите на томе", рекао је Столтенберг новинарима у Бриселу након састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

Он каже да је подржан напредак остварен у БиХ у вези са војном опремом, додајући да то представља велики и значајан корак напријед.

Столтенберг је навео да је БиХ цијењени партнер Алијансе и да Оружане снаге БиХ дају изузетан допринос изградњи мира у оквиру Мисије НАТО у Авганистану, као и у мисијама УН у свијету.

"Недавно смо имали и заједничку НАТО вјежбу за управљање посљедицама кризних ситуација, која је одржана у Тузли. То је била практична прилика којом смо још једном показали примјер партнерства са БиХ и како може да се одржи безбједност унутар граница Европе", рекао је Столтенберг.

Човић је рекао да БиХ остаје предана реформама и жели што прије да активира Акциони план за чланство у НАТО.

Он је изразио наду да се БиХ показала као прави партнер Алијансе у погледу пројеката и сарадње.

"Наш преглед обране и ревидиран Акциони план који ћемо врло брзо доставити, показаће наше практично опредјељење да смо спремни послати поруку свим чланицама НАТО да према БиХ треба имати врло јасну позицију када је у питању активирање МАП-а", рекао је Човић.

Он је наводи да БиХ испуњава обавезе у вези са условима постављеним на Самиту НАТО у Талину, додајући да тај процес иде споро, али да домаће власти праве искорак.

"Настојимо што прије испунити обавезе које смо преузели и вјерујемо да ће то бити довољно мотивишуће када је у питању активирање МАП-а", рекао је Човић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић сусрео се данас у Бриселу и с високом представницом ЕУ Федериком Могерини с којом је разговарао о евроатлантском путу БиХ и активирању МАП-а.

Човић је рекао да је увјерен да има подршку свих институција у Бриселу и Стразбуру, али да је све на бх. властима које морају урадити оно што је потребно да би напредовали на евроатлантском путу.

Подршка европској перспективи БиХ

Предсједник Европског савјета Доналд Туск и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини истакли су данас недвосмислену подршку европској перспективи БиХ, те позвали све нивое власти у БиХ да наставе са спровођењем реформи и што прије одговоре на Упитник.

Они су на данашњем састанку у Бриселу са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем разговарали о евроатлантским интеграцијама БиХ, те оствареном напретку. 

На састанку је истакнуто да је неопходно радити на реформама одбране и примјени документа "Преглед одбране", како би БиХ остала вриједан партнер НАТО-а, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Извор: СРНА/Кликс