latinica  ћирилица
24/10/2017 |  18:23 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Амерички институт: У БиХ функционише једино Република Српска (ВИДЕО)

Амерички институт за стабилизацију и транзицију објавио је опширну анализу о стању у Босни и Херцеговини, наводећи да је то "пропала држава, у срцу Европе". Босна и Херцеговина, која је некада служила као узорно дијете међународне интервенције, данас представља неуспјелу државу", наводи се у извјештају, и истиче да њена будућност изгледа мрачно. У извјештају се констатује да у БиХ тренутно ништа не функционише, осим Владе Републике Српске.
Амерички институт о БиХ - Фото: РТРС
Амерички институт о БиХФото: РТРС

Американци сматрају да је изборни закон покретач свих политичких проблема у БиХ. У извјештају се напомиње важност прошлогодишње одлуке Уставног суда да прогласи неуставним овај закон, јер како кажу, потребно је омогућити да сва три конститутивна народа у БиХ бирају своје представнике.

"Доминантна бошњачка влада у Сарајеву чврсто одбија да спроведе одлуку суда, што угрожава интегритет изборног процеса. Уколико се закон не измијени до краја године, неће бити уставног основа за одржавање избора и формирање наредне Федералне владе. Још горе, у том случају не би могла да буде формирана ни влада на нивоу БиХ", истиче се у америчкој анализи.

Управо ови проблеми иду у корист Републици Српској, која, како се наводи, већ неколико година заговара идеју о отцјепљењу. Тренутно, Српска је једини ентитет у којем функционише Влада, која има мало реалних опција, осим да крене ка отцјепљењу, наводи се у извјештају. Европа у сјени бројних терористичких напада, све мање обраћа пажњу на БиХ, што све више покушавају да искористе Турска и Русија.

"Турска је много уложила у транспортни и банкарски сектор у БиХ, који контролишу Бошњаци и на тај начин подржавају сарајевску визију о централизованој БиХ у којој су муслимани доминантни. Русија, са друге стране, активно подржава идеју Републике Српске о отцјепљењу, отворено лобирајући за њене интересе у међународним круговима, истовремено инвестирајући у бројне пројекте у Српској, као што је нафтна индустрија", наводи се у извјештају.

У извјештају се констатује да Дејтонски споразум није ријешио проблеме у БиХ, већ да их је само смирио. Наводи се да идеја о трећем ентитету није нова, али да би ријешила бројне проблеме. Претворила би БиХ у потпуно функционалну државу на бази поштовања права и што је најважније, омогућила би да сва три конститутивна народа бирају своје представнике. Све ово, наводи се у извјештају, у држави са два ентитета и три конститутивна народа је неизводиво.