latinica  ћирилица
24/10/2017 |  17:08 | Аутор: РТРС

Кубуровић: Приступањем српских тужилаца и судија ојачани принципи владавине права

Министар правде Србије Нела Кубуровић оцијенила је да су давањем изјава о приступању српских тужилаца и судија покрајинском правосуђу ојачани принципи владавине права и приступ правди свих грађана Србије који живе на Косову и Метохији.
Нела Кубуровић  (Фото:Vesti.rs) -
Нела Кубуровић (Фото:Vesti.rs)

Кубуровићева је навела да од 1999. године Срби на Косову и Метохији нису у потпуности имали могућност на правично суђење и правну заштиту.

Она је истакла да је то нарочито било изражено на подручју јужно од Ибра, гдје међу судијама и тужиоцима није било представника српске националности.

"Спровођењем дела Бриселског споразума о правосуђу Срби на Косову и Метохији добиће већу правну заштиту и право на правично суђење, јер ће им у свим српским срединама, па и јужно од Ибра, правду делити српске судије и тужиоци", навела је Кубуровићева у писаној изјави за медије.

Она је додала да ће бити успостављен и већи јавни ред и мир у српским срединама, јер ће се у оквиру правосудних органа убудуће спроводити и кривични поступци.

"Интеграцијом 42 судије, 14 тужилаца и 145 административног особља, који су дали изјаву у Приштини, још једном је потврђено да Србија поштује све што је договорено Бриселским споразумом, што се не може рећи за приштинску страну", нагласила је Кубуровићева.

Она је истакла да је прошло више од 1.600 дана од потписивања Бриселског споразума, када је Приштина преузела обавезу да формира заједницу српских општина, што није учињено до данас.

Извор: СРНА