latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:28 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Путин: Нафта Русији више није све

Руска економија је изашла из стагнације и стабилизовала се, рекао је предсједник Русије Владимир Путин на економском форуму "Русија зове".
Владимир Путин (фото: © Sputnik/ Михаил Климентьев) -
Владимир Путин (фото: © Sputnik/ Михаил Климентьев)

"Овакво присуство страних инвеститора на форуму још једном показује велики интерес који изазива савремена Русија и њен потенцијал, показује узајамну жељу за дијалог и сарадњу, што је кључни услов за успостављање и развој пословних веза, трагање за перспективним правцима инвестирања. Русија отвара такве могуц́ности за сарадњу посебно сада када је наша економија изашла из стагнације и њено оживљавање је стабилно", рекао је Путин.

Руски предсједник је навео да руска економија биљежи раст већ трећи квартал од 1,8 одсто. Он је додао да он није задовољавајући и да Русија тежи да достигне свјетски просјек.

"Смањује се зависност федералног буџета од нафте. Ако су 2014. године приходи од нафте износили више од половине прихода буџета, 51,3 одсто, ове године је то око 39 одсто", додао је Путин.

Руски предсједник је истакао да ће у наредне три године приходи од нафте чинити само трећину руског буџета.

Према ријечима руског предсједника, златне резерве расту (за 13 одсто од почетка године), платни биланс јача, курс рубље се стабилизовао.

Приток директних инвестиција у нафтни сектор Русија за три квартала је износио 23 милијарде долара, што је два пута више од истог периода прошле године и апсолутни максимум за четири године.

"Ако је у међународним централним банкама почетком године било 377 милијарде долара, 13. октобра је било 427 милијарди долара", указао је шеф руске државе.

Извор: Независне