latinica  ћирилица
24/10/2017 |  15:19 ⇒ 15:21 | Аутор: РТРС

Италија: Влада спремна за разговор о аутономији

Влада Италије спремна је да отвори преговоре са Ломбардијом и Венетом након што се већина гласача у тим регионима изјаснила за већу аутономију, рекао је данас премијер Паоло Ђентилони.
Референдум у Италији - Фото: РТРС
Референдум у ИталијиФото: РТРС

За разлику од недавног референдума у шпанском региону Каталонији, који је изазвао политичку кризу, гласања у Италији била су легална, али необавезујућа за Рим.

Ђентилони је јасно ставио до знања да не намјерава да драматизује питање гласања и додао да је спреман да разговара о даљим корацима које желе Ломбардија и Венето.

"Овдје разговарамо о томе како да постигнемо да Италија боље функционише. Не доводимо у питање Италију и њено јединство", рекао је Ђентилони током посјете рафинерији недалеко од Венеције, главном граду региона Венето.

Регионалне власти имају право да затраже већа овлаштења у 23 области, укључујући животну средину, инфраструктуру, здравство и образовање.

Најделикатнија тема ће бити поврат пореза, пошто Венето тражи да му буде дозвољено да потроши 90 одсто пореза који сакупи на својој територији.

Од 20 италијанских региона, Ломбардија и Венето чине нешто мање од трећине италијанског друштвеног производа, а у њима живи око 25 одсто италијанског становништва.

Извор: СРНА