latinica  ћирилица
23/10/2017 |  11:20 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Централна изборна комисија БиХ промовисала зборник ауторских радова (ВИДЕО)

У припреми још једног изборног циклуса у БиХ, који почиње у мају сљедеће године, Централна изборна комисија БиХ промовисала је зборник ауторских радова.
Зборник - Фото: РТРС
ЗборникФото: РТРС

Под називом "Избори у БиХ" укоричена су искуства чланова комисија са манипулацијама током изборног процеса, али и аномалије истог, кроз запажања стручне јавности.

Док се пред Уставним судом БиХ и Судом за људска права у Стразбуру смјењују апелације подносилаца о правима да буду бирани или да бирају са већим степеном демократичности, политички субјекти, под плаштом исправљања тих "грешака", предлажу измјене Изборног закона,да би смањили "дискриминацију" или повећали властиту доминацију. У тој борби за позицију у Предсједништву БиХ или парламентарним домовима или вијећима, помало заборављени – "политички маратонци", односно "вјечни" градоначелници и начелници градова и општина. Постојећи Закон омогућио им је неограничен број узастопних мандата. С том премисом јединствени су не само у изборном систему, већ и управном.
- Неко може бити доживотни градоначелник или начелник што отвара многа питања, наравно и питање концентрације моћи, понекад и злоупотреба а онда чак и једну врло комотну позицију да као градоначелник или начелник наступате као кандидат на општим изборима. То је аномалија изборног система, напомиње Адис Араповић политиколог.

Истине ради изборни систем пружа могућност опозива или пријевремених избора.

Но, усљед "узурпације" позиције – првог човјека локалне заједнице, у тим изборним алтернативама, пракса је показала, манипулације су уобичајене. Ако се процес опозива или пријевремених избора и покрене, ријетко резултира жељеном промјеном. Ријетко, готово на нивоу статистичке грешке, казнени епилог добијају и бројне злоупотребе у изборном процесу. Упозорења, медијска хајка или евентуално кривични поступци трају колико и збрајање гласова. И онда падају у заборав. Узурпација бирачког права и обмана бирача, кроз конкретне примјере, мјесто су пронашли у укориченом издању Зборника.

Како су бирачи, углавном једне националне групе, гласали путем поште - из мјеста у којима никада нису били, на који начин су злоупотријебљени њихови лични подаци, и други сличне примјери манипулација.

Овај Зборник, тек први је у низу планираних сличних штива, које припремају чланови Централне или локалних изборних комисија са сарадницима из академске заједнице. Ишчекујући промјене законодавства око којег копља укрштају политичари, намјера им је кажу да унаприједе или бар да укажу на злоупотребе и недостатке у технолошки и нормативном застарјелом изборном процесу.

- Раскринкане су некакве појаве које не служе на част у изборима у БиХ, каже Бранко Петрић, члан ЦИК-а БиХ и коаутор Зборника.

И биће још и зборника и раскринканих појава које не служе на част никоме. Бар два издања годишње, намјера је издавача. Остало препуштају истражним и судским органима и "моралистима" међу политичким ауторитетима да одлуче – хоће ли или не демократске изборне принципе спроводити или рушити!?