latinica  ћирилица
18/10/2017 |  09:16 | Аутор: РТРС

Швајцарац шпијунирао њемачку пореску управу

У Њемачкој данас почиње суђење Швајцарцу оптуженом за шпијунирање њемачке пореске управе и нелегалан начин прибављања података тајних рачуна швајцарских банака, које су отворили Нијемци да би избјегли плаћање пореза.

Њемачко тужилаштво вјерује да је 54-годишњи мушкарац, идентификован као Данијел М, шпијунирао пореску управу њемачке покрајине Сјеверне Рајне Вестфалије и неке запослене скоро четири године, до фебруара 2015. године.

Он је ухапшен у априлу под сумњом да је покушао да сазна како су њемачке покрајине прибавиле дискове са детаљима тајних банковних рачуна у Швајцарској лица из Њемачке која су покушавала да избјегну порез.

Овај случај изазвао је бијес у Њемачкој, али Швајцарска брани своју борбу против крађе пословних тајни.

Њемачко савезно тужилаштво саопштило је да је мушкарац, такође, прикупљао личне информације о пореским истражиоцима како би швајцарске власти могле да процесуирају званичнике умијешане у куповину дискова са пореским подацима.

Оптужени је у августу примио око 13.000 евра за овај задатак, од којих је око 10.000 евра пребацио њемачкој безбједносној фирми, која му је помогла да дође до информација.

Он је, такође, имао извор у пореској управи Сјеверне Рајне Вестфалије.

Ова њемачка покрајина већ годинама изазива незадовољство Швајцарске куповином података у оквиру мјера против Нијемаца који полажу готовину на рачуне у иностранству да избјегну плаћање пореза.

Извор: Срна