latinica  ћирилица
16/10/2017 |  14:06 | Аутор: РТРС

Почело поновљено суђење Бранимиру Главашу за ратне злочине у Осијеку

Пред Жупанијским судом у Загребу данас је почело поновљено суђење Бранимиру Главашу и другим оптуженима за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку 1991. године, у случајевима познатим као "Селотејп" и "Гаража".

Главаш је због тих злочина био правоснажно осудђн на осам година затвора, али је та пресуда укинута, као и првостепена од десет година, а предмет враћен на ново суђење Жупанијском суду у Загребу.

Главаш и суоптужени у том случају Ивица Крњак, Гордана Гетош Магдић, Дино Контић, Тихомир Валентић и Здравко Драгић, изјаснили су се да нису криви за злочине.

Уставни суд је почетком 2015. године укинуо правоснажну пресуду Врховног суда из 2010. године којом је Главаш осуђен на осам година затвора и предмет вратио на ново суђење.

Против Главаша је тада остала на снази првостепена пресуда од десет година затвора, на колико је осуђен због ратних злочина у случајевима "Гаража" и "Селотејп". И сви други оптужени били су осудјени на вишегодишње затворске казне.

Врховни суд је 2016. године поништио ту првостепену пресуду загребачког Жупанијског суда због битних повреда кривичног поступка и случај вратио на ново суђење.

До одлуке Уставног суда 2015. године, Главаш је више од пет година провео у затвору у Мостару у Босни и Херцеговини, у коју је побјегао уочи изрицања првостепене пресуде у Хрватској, и чије држављанство има уз хрватско.

Главаш се терети за убиства више српских цивила, од којих су неки бачени у ријеку Драву везаних руку и са селотејп траком залијепљеном преко уста. Неке од жртава су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку, на чијем челу је био Главаш, биле присиљене да пију киселину из акумулатора.

Уставни суд је у образложењу одлуке о укидању правоснажне пресуде Главашу, између осталог, навео да је Врховни суд погријешио кад је на злочине почињене послије међународног признања Хрватске примјењивао одредбе Женевске конвенције о заштити жртава немеђународних оружаних сукоба.

Главаш од почетка тврди да је жртва политичког прогона који су наредили бивши хрватски премијер и предсједник Хрватске демократске заједнице Иво Санадер и тадашњи врх ХДЗ.

Извор: Бета