latinica  ћирилица
16/10/2017 |  12:26 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Амбасадор Кине у БиХ: Кина подстиче своје компаније на додатна улагања

Амбасадор Кине у БиХ, Чен Бо, изјавила је да је посљедњих година забиљежена снажна пословна сарадња Кине и БиХ, а први велики заједнички пројект Термоелектрана Станари ради пуном снагом већ више од годину дана, производећи око 2,3 милијарде киловат-сат електричне енергије.

Чен је истакла да ће кинеска Влада наставити да подстиче своје компаније да улажу и послују у БиХ ради подршке локалног економског и друштвеног развоја као би сви, и улагачи и локалне зтаједнице били на добитку.

"Блок седам Термоелектране Тузла и Термоелектрана Бановићи добро напредују и надамо се да ће ускоро и званично бити покренути", изјавила је Чен у заједничком интервују за агенције Срна и Фена.

Она је напоменула да кинеске фирме сарађују са партнерима из БиХ на осталим пројектима енергетске и саобраћајне инфраструктуре, укључујући обновљиве изворе енергије као што су вјетроелектране и хидроенергија.

Према њеним ријечима, Кина чврсто подржава процес европских интеграција и сматра да је развој приоритет БиХ и услов за њено прикључење ЕУ.

Она је подсјетила да је од 2013. до 2016. године допринос кинеске економије свјетској економији у просјеку премашивао 30 одсто годишње, што је више од укупног износа САД, еврозоне и Јапана. Према њеним ријечима, кинеска предузећа су у централну и источну Европу уложила више од осам милијарди америчких долара а "Термоелектрана Станари" у БиХ, коју је изградила кинеска фирма сматра се примјером пословне сарадње.

Наводећи да је и финансијска подршка додатно појачана, она је истакла да је азијска инфраструктурна инвестицијска банка осигурала 1,7 милијарди долара кредита за девет пројеката у земљама учесницама "Појаса и пута" који на основу потписаног Меморандума о сарадњи укључује и БиХ.

Поредећи борбу у Кини и БиХ са криминалом и корупцијом, навела је да су кинеске власти до краја 2016. покренуле истраге против 240 високих званичника, предузеле дисциплинске мјере против више од 1,19 милиона службеника и чланова странке, а 3.000 оптуженика за корупцију враћено је у Кину из више од 90 земаља и регија како би били изведени пред лице правде.

Извор: СРНА