latinica  ћирилица
16/10/2017 |  09:33 | Аутор: РТРС

Трнинић: Реструктуирање "Жељезница Српске" до 2021. године

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић очекује да ће процес реструктурисања "Жељезница Републике Српске" бити завршен до краја 2021. године, до када би ово предузеће требало да буде самоодрживо, конкурентно, модернизовано и ефикасно.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је рекао да ће 7. децембра на одбору директора Свјетске банке бити ријечи о реструктурисању "Жељезнице Републике Српске" и одобравању кредита од 51,3 милиона евра за измирење обавеза према раднцима тог предузећа.

"Сређивање ситуације у `Жељезницама` радимо у сарадњи са Свјетском банком, јер нам је потребан новац за измирење дуговања за порезе и доприносе и остала потраживања по основу примања и тужби радника", рекао је Трнинић за "Глас Српске".

Он је напоменуо да је у оквиру организационог реструктурисања "Жељезница" неопходно извршити и реорганизацију у смислу радне снаге, те ће усвајањем измјена Закона о "Жељезницама Републике Српске" до краја године трајно бити ријешен статус 263 радника.

"Анализирајући све, закључили смо да је најбоље ићи у измјене Закона о `Жељезницама`, који ће омогућити да радници који испуњавају услове за пензију, односно имају 40 година стажа и 57 година и четири мјесеца живота, иду у пензију", навео је Трнинић.

Он је додао да, осим тога, у скупштинску процедуру по хитном поступку иде и закон о привредним друштвима, што ће омогућити финансијско и власничко реструктурисање.

Трнинић је истакао да је циљ збрињавање вишка запослених, те да буде што мање оних који би у преосталим фазама сређивања ситуације у овом предузећу били проглашени технолошким вишком и добили отказе уз стимулативне отпремнине.

"Онима који желе да добровољно оду понудићемо отпремнине, те ће након тога у овом предузећу бити потребе и за радницима одређених профила, због чега ћемо поједине преквалификовати", рекао је Трнинић.

Говорећи о градњи руте пута од Београда до Сарајева, Трнинић је нагласио да Република Српска неће мијењати став, те да су ти правци дефинисани Просторним планом и Стратегијим транспорта Републике Српске, која је уједно и Оквирна стратегија транспорта БиХ.

Трнинић је напоменуо и да без усвајања измјена Закона о акцизама нема ни градње петље од Јоховца до Руданке, односно прве фазе Коридора "Пет це" кроз Републику Српску, као ни кредита Европске банке за обнову и развој.

Извор: СРНА