latinica  ћирилица
15/10/2017 |  18:31 ⇒ 16/10/2017 | 07:42 | Аутор: РТРС

Македонци бирају локалне власти (ВИДЕО)

У само десет мјесеци, Македонци су поново на изборима, а овај пут на локалним. Као и на претходним, и на овима ће пресудити гласови Албанаца.
Македонија - избори - Фото: РТРС
Македонија - избориФото: РТРС

Водеће политичке странке, и овај пут, грађанима су изборе представљали као историјске и кључне, па се умјесто о локалним проблемима говорило о националним питањима и будућности државе -спору са Грчком у вези с именом, интеграцији у ЕУ и НАТО и правима албанске заједнице.

Грађани очекују да се локалне власти посвете рјешавању свакодневних проблема, као што су бројна комунална питања.

Наводе и да им мног тога недостаје у локалним срединама, али се надају да ће бити изабрани људи који ће знати да рјешавају проблеме на повољан начин за грађане.

Премијер Зоран Заев и водећи функционери његове странке позивали су у кампањи на коначан пораз "груевизма", алудирајући на лидера опозиционог ВМРО-ДПМНЕ, Николе Груевског, чија странка је побјеђивала на свим изборима у Македонији од 2006. године. На посљедњим локалним изборима освојили су власт у 56 од укупно 81 општине у земљи. Колико су ови избори битни и за једне и за друге, показује и саопштење полиције да је поднесено седам пријава због покушаја подмићивања, а на једном бирачком мјесту дошло је и до туче.

Према ријечима Тонија Ангеловског, портпарол МУП-а Македоније, поднесено је неколико извјештаја о неправилностима. Како је констатовао, избори су углавном протекли мирно, без већих инцидената, а свака неправилност се испитује.

Најжешћа битка води се у македонској престоници, гдје се за позицију градоначелника такмичи осам кандидата. Фаворити су кандидати опозицоне ВМРО-ДПМНЕ Коче Трајановски и Петре Шилегов из СДСМ-а. Трајановски је обећао да ће, ако трећи пут преузме функцију градоначелника, за замјеника именовати Албанца Мухамета Аметија.