latinica  ћирилица
15/10/2017 |  16:07 | Аутор: РТРС

Пуџдемон позива на смиреност

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон позвао је данас на смиреност иако је остало мање од 24 часа до истека временског рока који му је дала шпанска Влада да разјасни да ли је прогласио независност региона или не.
Каталонија (Архив) - Фото: РТРС
Каталонија (Архив)Фото: РТРС

Он је почетком прошле седмице симболично прогласио независност коју је суспендовао само неколико секунди касније и позвао је на преговоре са Мадридом о будућности Каталоније.

Шпански премијер Маријано Рахој дао је Пуџдемону рок до сутра да појасни свој став и потом до 19. октобра да промјени мишљење уколико инсистира на отцијепљењу. Рахој је запријетио и суспензијом аутономије Каталоније, уколико Пуџдемон буде одабрао независност.

- Каталонска Влада и ја желимо да поновимо нашу посвећеност миру, цивилизованости и озбиљност али и демократији која је инспирација за одлуке које смо донијели - рекао је Пуџдемон.

Он није сугерисао на који начин ће одговорити Мадриду, али је каталонска телевизијска станица ТВ 3 навела да неће дати позитиван нити негативан, већ много шири одговор.

Шпанска Влада запријетила је да ће преузети контролу над Каталонијом, ако Пуџдемон да двосмислен одговор.

- Одговор мора бити без икакве двосмислености. Мора рећи "да" или "не". Уколико да двосмислен одговор, то значи да не жели дијалог и да шпанске власти морају реаговати - рекао је јуче шпански министар унутрашњих послова Хуан Игнасио Зојдо.

Извор: СРНА