latinica  ћирилица
15/10/2017 |  13:37 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

"Бањалучанке" апсолутни побједник у категорији традиционалне музике

Женски камерни хор "Бањалучанке" освојио је златну медаљу и тријумфовао као апсолутни побједник у категорији традиционалне музике на Интернационалном хорском такмичењу у грчком граду Каламата.
"Бањалучанке" апсолутни побједник у категорији традиционалне музике - Фото: СРНА
"Бањалучанке" апсолутни побједник у категорији традиционалне музикеФото: СРНА

"Под умјетничким руководством композитора и диригента професора Младена Матовића, хор `Бањалучанке` је наступио као једини представник Републике Српске и БиХ на овом значајном и лиценцираном међународном такмичењу", саопштено је из овог хора.

Такмичење, које је одржано од 11. до 15. октобра у организацији Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур - музика мунди", у фестивалском и такмичарском програму окупило је више од 50 хорова из читавог свијета /Норвешка, Италија, Бразил, Кина, Израл, Естонија, Грчка Русија, Иран, Шведска/.

Све хорове је оцјењивао интернационални стручни жири, сачињен од угледних светских експерата за хорску музику из Данске, Италије, Њемачке и Грчке.

"Веома смо срећни и поносни што смо на још једном значајном такмичењу задржали континуитет квалитетних такмичарскх наступа на Интернационалној хорској сцени, а посебно имајући у виду чињеницу да је је у овој години дошло до својеврсне смјене генерација у ансамблу", рекао је диригент Матовић.

Он је истакао да је први и основни циљ нашег учешћа на такмичењу у Каламати представљао тестирање тренутних извођачких могућности "Бањалучанки" и припрему пред наредну и веома захтјевну такмичарски сезону.

Захваљујући досадашњим резултатима "Бањалучанке" су се директно квалификовале у највиши ранг такмичења Свјетске хорске олимпијаде, која ће почетком јула 2018. бити одржана у Јужноафричкој Републици, на којој би хор требао бранити олимпијско злато освојено на претходној Олимпијади у Сочију.

У претходних десет година хор "Бањалучанке" је остварио најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Малти, Амстердаму, Венецији, Будимпешти, Барселони, Магдебургу.

Хор је освојио два олимпијска сребра на хорским олимпијадама у Кини и САД.

Највеће успјехе у историји хора представља освајање олимпијског злата на Свјетској хорској Олимпијади у Риги, те освајање златне медље на Свјетској хорској Олимпијади у Сочију.

Захваљујући овим резултатима женски камерни хор "Бањалучанке" је уврштен на званичну ранг-листу 50 најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур - музика мунди".

Учешће Женског каменог хора "Бањалучанке" на такмичењу у Каламати реализовано је захваљујући свесрдној подршци и разумијевању Кабинета Предсједника Републике Српске и Града Бањалука.

Извор: СРНА