latinica  ћирилица
15/10/2017 |  13:10 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

У Ријеци обиљежено 300 година православља

Помоћник министра културе и информисања Србије Дејан Масликовић рекао је на свечаној академији у Ријеци, организованој поводом обиљежавања 300 година православља у том граду, да православна црква данас игра важну улогу позивајући да се вратимо корјенима, светосављу и очувању моралних и људских вриједности.
Ријека (фото:croatia.hr) -
Ријека (фото:croatia.hr)

"Црква нас сједињује и јача, учи љубави, толеранцији и занемареним вредностима", рекао је Масликовић на свечаној академији у Поморском и повјесном музеју хрватског приморја, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Масликовић је оцијенио да то окупљање има још један, не мање битан значај, а то је примјер суживота народа у Истри, добрих односа Срба, Хрвата, Италијана и Истрана и да је управо то оно што свима улива наду у истински пут који води ка заједништву, љубави, толеранцији и поштовању различитости.

"То је и доказ да јеванђељска порука љубави која живи у једној заједници чини да се заједничким напорима може проћи кроз историјске буре и искушења", напоменуо је Масликовић и подсјетио да су се кроз историју мијењали владари и прилике, али да православни народ у Ријеци и Истри опстаје, чува свој идентитет и да живе у миру са својим суграђанима и комшијама.

Свечаној академији присуствовала је и помоћник министра културе и информисања за савремено стваралаштво и креативне индустрије Хрватске Ивана Дедић.

У саопштењу се наводи да су се православци у те крајеве доселили 1717. године, када је 218 православних породица дошло у Ријеку, Краљевицу и Нови.

Њима су одмах загарантована вјерска права, а стављени су под јурисдикцију Српске православне цркве, наведено је у саопштењу.

Извор: СРНА