latinica  ћирилица
15/10/2017 |  08:39 ⇒ 08:56 | Аутор: РТРС

Швајцарска више није најбогатија земља на свијету

У неизвјесном финишу, Швајцарска је збачена са трона најбогатије земље свијета...
Цирих (Фото: epa/Ennio Leanza) -
Цирих (Фото: epa/Ennio Leanza)

Њих су побједиле Сједињене Америчке Државе, како стоји у "Global Wealth Report" 2016. извјештају, који је представила осигуравајућа кућа Алианц.

Ипак, немојте жалити за Швајцарцима. Њихово приватно богатство по глави становника износило је 175.720 евра; прошле године. Упркос порасту за 2.7%, њихово богатство једноставно није било довољно да побједи САД, чији је раст био 5.8 %, односно на 177.210 евра...

“Баш као и систематско реструктурирање њихових биланса, Американци су прошле године добро прошли због јачања америчког долара у односну на евро“, стоји у претходно поменутом извјештају. Обје ове земље су скоро два пута богатије од Јапана, који са цифром од 96.890 евра заузима треће мјесто.

Ипак, када се ради о бруто износу по глави становника, Швајцарска је остала на врху са цифром од 268.840 евра, далеко испред САД, са цифром од 221.690 евра.

“Прошлогодишње добре перформансе доста дугују акцијама које су биле у порасту пред сам крај године, посебно у индустријализованим земљама. Скоро 70 посто раста имовине прошле године може се приписати промјенама у посједовању акција, а само 30 посто потиче од уштеђевине. Годину дана раније, ситуација је била обрнута“.

У глобалу, “обавезе“ у домаћинству порасле су за 5.5 % прошле године, што је највећа стопа раста од 2007.године. Ниво задужености се значајно разликује од земље до земље – по глави становника на примјер, у Грчкој износи просјечно око 10.220 евра, док је у Швајцарској та сума 93.120 евра.

“За тај јаз између ове двије земље можемо окривити избијање глобалне финансијске кризе“, кажу аутори овог извјештаја, додавши да “док су грчка домаћинства умањила своје преобимне дугове у односу на претходне године, постојећи дуг швајцарских домаћинстава наставио је да расте у просјеку око 3.4 % на годишњем нивоу“.

Извор: Агенције