latinica  ћирилица
14/10/2017 |  14:24 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Стотину дана рада Владе Србије: Рјешавамо наслијеђене проблеме

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је у Крушевцу да Влада Србије своје послове завршава, да је упорна да наслијеђене проблеме рјешава, чак и онда када дјелује да се они не могу рјешити и да је у стању да обезбиједи перспективу и бољи живот грађанима у свим дијеловима земље.
Влада Србије - Фото: РТРС
Влада СрбијеФото: РТРС

Брнабићева је током представљања резултата рада у првих 100 дана Владе Србије навела да је приликом свог експозеа обећала да ће приоритети ове владе бити модернизација свих сегмената друштва подстакнута интензивном дигитализацијом и улагањем у образовање и економски развој.

"Како би Србија била лидер региона у промјенама које слиједе и стварању нових могућности за све", додала је Брнабићева.

Она је навела да је појачаном дипломатском активношћу свих чланова Владе и председјника Србије Александра Вучића спријечена кандидатура за пријем самопроглашеног Косова у Унеско и Интерпол.

Брнабићева је навела да се наставља са развијањем међународне сарадње, те да улазак у ЕУ остаје стратешко опредељење.

Она је навела да се наставља са развојем инфраструктуре, те пре свега са развојем стратешких саобраћајница, попут Коридора 10, где је за сто дана пуштено у саобраћај више од 30 километара ка Бугарској, те да су започети радови на брзој прузи Београд - Будимпешта.

Влада је успјешно наставила јачање фискалне позиције и обезбијеђивање макроекономске стабилности и стабилности финансијског система, те да је јавни дуг од краја прошле године додатно смањен и да је крајем септембра износио 65,4 одсто БДП. Она је додала да се интензивно ради на опоравку домаће привреде и нагласила је да је у првих осам мјесеци ове године Србија остварила раст спољнотрговинске размјене од преко 13 одсто.

"Извоз је порастао такође за више од 13 одсто, број новозапослених за нешто више од пет посто, а директне стране инвестиције су за првих седам мјесеци ове године порасле за 19,9 одсто", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је једна од најважнијих вијести била да је Европска комисија изузела једино Србију из антидапинг мјера на увоз челика, што значи да ће се челик извозити у ЕУ без антидапинг царина, чиме ће Железара Смедерево имати бољу конкуретну позицију у односу на остале произвођаче.

Она је навела да Влада подржава пољопривреднике, те да се и туризам развија, односно да је током ове године број страних туриста порастао за 19 одсто.

Истакла је да су реформе које се спроводе на путу ка чланству у ЕУ резултирале растом подршке у народу и данас 66 одсто грађана Србије подржава спровођење ових реформи.

Извор: СРНА