latinica  ћирилица
14/10/2017 |  12:40 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

Пула- Тужиоци о опоравку региона од посљедица рата

В.д. главног тужиоца БиХ Гордана Тадић, главни тужилац у Хашком трибуналу Серж Брамерц, тужиоци из Хрватске и Србије, научни радници и други који се баве документовањем посљедица ратних разарања, разговарали су у Пули о опоравку земаља региона од посљедица тешких разарања, доласка до правосудне истине и одговорности починилаца.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да су учесници овог скупа разговарали и о послијератној обнови и изградњи повјерења.

У саопштењу је наведено да Тужилаштво БиХ ради на више од 40 предмета у оквиру којих се истражује и процесуира разарање културних и вјерских објеката свих религијских конфесија и у свим крајевима БиХ.

У рату у БиХ уништен је велики број културни знаменитости и заштићених споменика културе, као и цркава и џамија широм БиХ, што је у свом мандату процесуирао Хашки суд, а наставља да процесуира Тужилаштво БиХ и правосуђе БиХ, као и правосуђе земаља регије.

У Сенс документационом центру у Пули, приказана је изложба о судским процесима и чињеницама у вези уништавања културних и вјерских објеката, а учесници конференције имали су прилику да разговарају са тужиоцима из региона, као и референтним стручњацима из БиХ, земаља регије и цијелог свијета који су истраживали и документовали ратне злочине са посебним акцентима на уништавање културне баштине.

Извор: СРНА