latinica  ћирилица
14/10/2017 |  11:59 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Зворник- Изложба старих и ријетких књига (ВИДЕО)

Обиљежавајући Дан библиотекара Републике Српске у зворничкој Народној библиотеци отворена је изложба публикација из фонда старе и ријетке књиге под називом "Трагови писане ријечи".
Зворник - библиотека - Фото: РТРС
Зворник - библиотекаФото: РТРС

Јавности су представљена издања старија од једног вијека. Осим умјетничког, изложба има и историјски карактер и несумњиво је дио културно-историјског насљеђа и својеврстан поклон љубитељима писане ријечи.

Нега Стјепановић, директорица Народне библиотеке и Музејске збирке Зворник, истакла је да је намјера изложбе да  суграђанима представе најзначајније чиме ова установа располаже, а то је више од 350 публикација које имају категорију културног добра. Навела је да је обавеза да се та дјела штите и чувају.

Између осталог, изложена су бројна дјела из деветнаестог вијека писана готицом, Катихизис из 1909. године, Попис становништва у БиХ из 1910. на њемачком језику, Дубровачка трилогија, Ивкова слава и бројне друге књиге. Изложбу су први посјетили зворнички првачићи.

Учитељица Босиљка Милић рекла је да је ова изложба значајна за Зворник и да би жељели да се сваке године нове генерације упознају се са историјом како би имали више сазнања.

Покретно културно богатство библиотека чува у складу са Законом о културним добрима.

- Будући да је фонд старе и ријетке књиге фонд који се чува одвојено од осталог библиотечког фонда, заштићен је и није доступан широј јавности у свакодневном кориштењу, али за наше кориснике увијек је могуће коришћење ових публикација у простору читаонице - навела је библиотекарака Бранка Митровић.

Сви који су пропустили отварање изложбе, старе књиге ће моћи погледати у наредних седам дана колико траје ова изложба.