latinica  ћирилица
06/10/2017 |  16:04 ⇒ 07/10/2017 | 07:47 | Аутор: РТРС

Савановић: У стамбено збињавање уложено око 4,5 милиона КМ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је током посјете општини Прњавор да је Влада Српске до сада у овој општини за потребе стамбеног збрињавања обезбиједила неповратна новчана средства за 289 корисника, изградила и 53 стамбене јединице, а укупна финансијска улагања за ове намјене износила су око 4,5 милиона КМ.
Министар Савановић у Прњавору - Фото: СРНА
Министар Савановић у ПрњаворуФото: СРНА

Савановић је истакао да је Влада Републике Српске кроз програм социјалног збрињавања са подручја општине Прњавор збринула 325 радника из три предузећа за шта је утрошено око 365.000 КМ, а на основу акционог програма запошљавања посредством Завода за запошљавање збринуто је још 227 радника за шта је уложено око 1.170.000 КМ.

"Улагања Владе Републике Српске у општину Прњавор, по свим основама, су око 6.200.000 КМ. Остајемо на становништу да сарадњу треба проширити не само са Прњавором, већ са свим локалним заједницама у Републици Српској", рекао је Савановић након данашњег састанка са начелником општине Дарком Томашем.

Он каже да би нова зграда са 14 стамбених јединица у Прњавору требало брзо да буде предата на употребу корисницима. "Договарали смо се данас о техничким рјешењима која морамо побољшати, учинити их прихватљивијим и функционалнијим. Тимови из дирекције, кабинета начелника општине и Министарства ће у уторак договорити детаље. Надам се да ће зграда врло брзо до краја бити функционална и спремна за усељење", рекао је Савановић.

Он је најавио да ће Влада Републике Српске у наредном периоду радити на стамбеном збрињавању људи који су 2007. године закаснили да се пријаве на конкурс, те да би кроз нову уредбу требало да буду обухваћени само они који се из објективних разлога нису пријавили на конкурс и који имају потребу да ријеше стамбено питање.

"Уредба је већ урађена. Чекамо податке са терена који су то људи који заслужују да стамбено збрињавање с обзиром да смо ми од 1999. до 2017. године збринули 8.236 корнисника, од чега су урађена 3.334 стана. Ово говори колико Влада Републике Српске има сензибилитета, осјећаја и разумијевања за категорије људи који су највише страдали и највише изгубили у протеклом рату", истакао је ресорни министар.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да би до краја године 14 породица требало да добије кључеве стана.

"Постоје одређени технички недостаци које треба исправити јер је у првом наврату општина имала потребу за смјештај 12 корисника, касније је проширено на 14, па су дограђене још двије стамбене јединице. У том контексту су били технички недостаци у вези са измјеном елабората о противпожарној сагласности", каже Томаш.

Он је нагласио да остаје потреба да се овим категоријама становништва помаже и у наредном периоду, додавши да је са Савановићем разговарао и о функционисању удружења која се баве проблематиком борачке популације.

Извор: Срна