latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:11 ⇒ 27/09/2017 | 09:52 | Аутор: РТРС

Пронаталитетна политика: Незапосленим породиљама 405 КМ мјесечно (ВИДЕО)

Влада Републике Српске предложиће да минимална плата у Српској буде 405 марака умјесто садашњих 395. Приједлог Владе наћи ће се половином октобра на сједници Економско-социјалног савјета Српске, гдје ће се о њему разговарати са представницима радника и послодаваца.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Од наредне године, Влада Српске ће из буџета исплаћивати накнаде за незапослене породиље у висини минималне плате у трајању од годину дана, а за треће дијете годину и по. Одлука је донесена као једна од мјера пронаталитетне политике. Нове мјере пронаталитетне политике Владе Српске предвиђају:

- годину дана пензионог стажа за свако рођење дјетета
- породиљску накнаду од 405 марака мјесечно
- помоћ за опрему новорођенчета
- 450 и 600 марака из Фонда за треће и четврто дијете

-бесплатну вјештачку оплодња финансирану из републичког и општинских буџета
-субвенционисање камата за младе брачне парове
-бесплатни уџбеници за ђаке првог и другог разреда, одликашима из вишечланих породица беслатни уџбеници током деветогодишњег школовања
-изградња кућа за вишечлане породице

Предсједница Владе Жељка Цвијановић нагласила је да су овим мјеарама хтјели да покажу осјетљивост према мајкама и породиљама које након што заврше свој породиљски допуст немају гдје да се врате јер посао нису имали ни раније.

"Након тога морамо ићи даље, а то ће подразумијевати одређене кораке за запошљавање и мајки након завршеног породиљског одсуства”, додала је Цвијановић.

У удружењу са четворо и више дјеце "Четири плус" подржавају Владину одлуку и траже додатне погодности за мајке. Истичу, наталитет је национално питање број један и потребно је пронаћи најбоље рјешење.

С друге стране, у Федерацији БиХ не постоје јединствене мјере за цијели ентитет већ се пронаталитетне мјере, ако их и има, спроводе појединачно по кантонима. Из Удружења “Земља дјеце” из Тузле указују да десет различитих политика утиче на пад наталитета.

"Тако имамо кантоне у којима породиље немају могућност да остваре било какву здравствену заштиту за вријеме трудноће и породиљства. С друге стране, у појединим кантонима жене продиље немају никаква права одређених социјалних накнада за вријеме продиљства”, истакла је Мирсада Бајрамовић из Удружења "Дјеца земље" из Тузле.

Истичу, да се због овакве политике жене у Федерацији БиХ теже одлучују на материнство, јер немају подршку за вријеме породиљског одсуства. Захтијевају увођење мјера заштите и помоћи, којима се може подстаћи рађање.