latinica  ћирилица
25/09/2017 |  14:31 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Отворена вјежба управљања посљедицама елементарних непогода

У организацији Министарства безбједности БиХ и НАТО Евроатлантског центра за координацију активности у пружању хитног одговора /ЕАДРЦЦ/ данас је у околини Тузле отворена цивилна НАТО вјежба управљања посљедицама елементарних непогода "БиХ 2017".
Сарајево - Тузла - цивилна вјежба - Фото: СРНА
Сарајево - Тузла - цивилна вјежбаФото: СРНА

Министар безбједности Драган Мектић је обраћању током церемоније отварања указао на напоре које Министарство безбједности БиХ и друге кључне институције на свим нивоима власти у БиХ чине за јачање капацитета првог и специјалистичког одговора на насталу несрећу.

Он је додао да БиХ током ове вјежбе има прилику да покаже степен оспособљености својих служби од значаја за заштиту и спасавање, као и да упозна праксу међународних тимова, саопштено је из Министарства безбједности.

"БиХ жели помагати другима у невољи, а посебно јачати регионалну сарадњу и регионални одговор на евентуалне природне несреће које обично погађају више држава, а једни другима смо најближи и можемо најбрже притећи у помоћ", рекао је Мектић.

Помоћник генералног секретара НАТО-а Сорин Дукару истакао је да је ријеч о 17. вјежби о управљању посљедицама елементарних непогода, а прва која се одржава у БиХ.

"Обим ове вјежбе је импресиван, више од 1.300 учесника из 34 земље окупили се у Тузли и спремни су да започну вјежбу. Ово показује праву практичну вриједност партнерског односа", рекао је Дукару.

Он је напоменоуо да БиХ као домаћин вјежбе јача регионалну и међународну сарадњу у спашавању у катастрофама, повећава интероперабилност између тимова, и доприноси безбједности људи евроатлантског подручја.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Сифет Поџић, такође, је присуствовао у Тузли свечаном отварању цивилне НАТО вјежбе управљања посљедицама елементарних непогода.

Вјежба, која ће трајати до петка, 29. септембра, има за циљ побољшање интероперабилност међународних активности у пружању одговора на елементарне непогоде.

Реализација сценарија за овогодишњу вјежбу омогућиће стицање праксе у међународној сарадњи, те ојачати могућности тимова из различитих земаља да ефикасно заједно раде, што укључује и активности спашавања из воде, потраге у урбаним подручјима, медицинске тимове, тимове за спашавање и заштиту од хемијског, биолошког, радиоактивног и нуклеарног оружја, као и тимове за деконтаминацију.

Извор: СРНА