latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:30 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

Клокић: Најважније је отворити нова радна мјеста

У оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", делегација Владе Републике Српске на челу са Златаном Клокићем, министром за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, имала је јуче у Суботици, послије пријема у Градској кући, конструктиван и садржајан састанак у Регионалној привредној комори Суботица.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

- Најзначајнији су разговори самих привредника, који у коначници доведу до нових послова и нових радних мјеста - истакао је Клокић.

 У делегацији Владе Републике Српске са министром Клокићем су били: Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске и Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука. Испред Града Суботице састанку су присуствовали Драги Вучковић, начелник Северно - бачког округа, Весна Босанчић, помоћник градоначелника за информисање и послове кабинета и Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиције и међународну сарадњу.

На почетку састанка у Регионалној привредној комори учеснике је у име Представништва Републике Српске у Србији поздравио директор Представништва Млађен Цицовић и, уз неколико основних информација о манифестацији “Дани Српске у Србији“, пожелио и успјешан рад, а привредницима корисне и плодне разговоре и договоре.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, Златан Клокић је у Регионалној привредној комори Суботица, у обраћању на промоцији привредних потенцијала Републике Српске и сусретима привредника Србије и Српске изразио задовољство што има прилику да присуствује “овако великој манифестацији која има за циљ да споји вриједности и побољша међусобне односе између Републике Српске и Србије“.

- Србија и Република Српска развијају међусобне односе на основу Споразума о специјалним паралелним везама, који омогућава широку сарадњу у разним аспектима. Министарство за економске односе и регионалну сарадњу настоји да ту прилику искористи на најбољи начин и промовише Републику Српску и њене привредне могућности, потенцијале за инвестиције, као и институционалну подршку и заштиту коју пружа инвеститорима, јер Србија представља најзначајнијег спољнотрговинског партнера – рекао је министар Клокић.

Министар је истакао да Републике Српска улаже велика средства у развој инфраструктуре која је неопходна за јаку и стабилну привреду. Инвестирају се велика средства у изградњу аутопутева, направили смо планове за нове дионице које ће повезати велике регионалне привредне центре у Републици Српској, а радимо на томе да наше путне правце на најсавременији начин повежемо са Републиком Србијом. Поред тога, поједноставили смо прописе потребне за оснивање фирми, тако да се цјелокупна процедура одвија по тзв. једношалтерском систему, и то за веома кратко вријеме.

Министар Клокић је најавио да ће у петак бити потписан споразум о сарадњи између Аутономне покрајине Војводине и Републике Српске, којим ћемо на још детаљнији начин уредити будуће односе и сарадњу, на добробит наших грађана и привредника.

- Република Српска у складу са својим уставним надлежностима потписује споразуме о сарадњи са регијама, којима прецизно дефинише институционални оквир за сарадњу, подручја од узајамног интереса, те обезбјеђује подршку за спровођење одговарајућих активности из тих споразума - рекао је Клокић и додао да овај сусрет привредника представља основу за успостављање сарадње, упознавање са привредним потенцијалима и истакнутим компанијама, као и прилику да позовемо привреднике овог подручја да инвестирају у Републику Српску, која ће их дочекати пријатељски и уз сву неопходну подршку, а Министарство за економске односе и регионалну сарадњу и институције Републике Српске пружиће им сваку врсту помоћи и омогућити лакшу реализацију пословних идеја и аранжмана.

- Србија је наш најзначајнији трговински партнер. Иако постоји дисбаланс у односу извоза и увоза, ти подаци се полако поправљају и управо би овај сусрет требало да допринесе да спољно-трговинска размјена буде још боља. Најзначајнији ће бити разговори самих привредника, који би требало у коначници да доведу до нових послова, радних мјеста и бенефита за обе државе – рекао је минстар Клокић.

Предсједник Регионалне привредне коморе Суботица Слободан Војиновић рекао је да му је част што и ове године може да угости, како је истакао, пријатеље из Републике Српске.

- Укључујући све активности у последњих неколико година, успели смо да усмеримо и администрацију да заједнички стварамо прави миље када је привреда у питању. Србија је партнер Републике Српске, а они су код нас међу првих пет. Прошле године промет је био милијарду и триста милиона динара, с тим да се већина односила на извоз из Србије, па смо одлучили да поправимо тај однос. У првих шест мјесеци ове године постигнути су озбиљни резултати, извоз из Србије је близу 800 милиона долара, док је извоз из Републике Српске порастао на 100 милиона, те се надамо да ће због појединих ударних артикала он бити већи до краја године – рекао је Војиновић.

Предједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић је истакао да би одличну међукоморску сарадњу требало учврстити и подићи на виши ниво, укључивањем политичког фактора.

- За нас је овај регион посебно интересантан зато што преко Суботице очекујемо да остваримо квалитетну сарадњу и са привредом Мађарске, уважавајући све оно што Суботица чини и може, захваљујући позицији коју има у тим изузетно добрим привреднним односима. Очекујем да ће политички фактор такође бити у функцији захтјева развоја привреде, што показује и данашње присуство господина Клокића. Политички фактор је препознао потребу да ближе, тјешње, квалитетније и боље сарађујемо са привредним субјектима у циљу рјешавања свих питања која су у интересу привреде, а онда цјелокупног система - објаснио је Ђурић.

Непосредно пред билатералне привредне разговоре, предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић је представио привредне потенцијале Републике Српске.

У директним, билатералним разговорима привредника из Републике Српске учествовали су представници предузећа: Вигмелт Бања Лука, Цолорит Бања Лука, Фабрика алатних машина Нови Јелшинград Бања Лука, Еxцлусиве Лингерие Бања Лука, Хемијска индустрија Дестилација Теслић, Сингерица Лифт Приједор и Армако Прњавор.

Након пленарне сједнице у Регионалној привредној комори Суботица и билатералних разговора привреднника, делегација Републике Српске је обишла фабрику "Север" у Суботици.

У Новом Саду, на Тргу испред Градске куће, отворена је дводневна презентација туристичке привреде Републике Српске, али је - због јаког пљуска и обилне кише која је дуго падала - изостала свечаност отварања. Млади музичари из Републике Српске који су се били баш добро спремили за свирку на отварању – свираће данас, па и ако буде кише.

У Вршцу је на сцени Народног позоришта "Стерија" била представа Народног позоришта Републике Српске "Последњи мејдан Петра Кочића". Публику и госте пред почетак представе је поздравила Марина Лазаревић, директорка Народног позоришта “Стерија“.

Представи су присуствовали сценариста Вуле Журић, режисер Небојша Брадић, Наташа Чонић Маљковић, чланица градског већа задужена за подручје културе и Борислав Максимовић, сарадник за просвјету и културу у Представништву Републике Српске, као и Биљана Станић и Весна Копривица.

Радња драме је смештена у окупирани Београд у Првом свјетском рату и прати последњи период живота Петра Кочића, књижевника и борца за права Срба. Публика је дугим аплаузом поздравила представу и одличне бањалучке глумце: Жељко Еркић, Златан Видовић, Владимир Ђорђевић, Ђорђе Марковић, Наташа Иванчевић, Миљка Брђанин, Сандра Љубојевић, Данило Керкез, Горан Јокић, Борис Шавија, Рок Радиша, Александар Руњић и Бошко Ђурђевић.

У Инђији је на сцени Културног центра Инђије, била је позоришна представа под насловом “Лифе“ Студентског позоришта из Бање Луке. Аутор је Тина Коси, а режију и сценографију потписао је Александар Пејаковић.

Представа је, као дио манифестације "Дани Српске у Србији", највљена на Сремској телевизији, Телевизији Фрушка гора, а изашао је и распоред догађаја у “Сремским новинама“, што је – како су нам објасниле директорка Културног центра Ружица Јовановић и организатор Јелена Пешут – побудило нарочиту паже овдашње јавности те је у само једном дану, јуче, представа имала три извођења: у 11, у 17 и у 20 сати. У преподневним и послеподневним часовима представу су пратили ученици Економске, Електротехничке, Машинске средње школе као и ученици Гимназије. Термин у вечерњим сатима сачуван је за све заинтересоване грађане Инђије.

Представа је већ у току извођења изазвала многобројне реакције публике: поред аплауза на отвореној сцени, било је и гласног конментарисања, па и добацивања, што је све и схваћено као учествовање публике у представи, као двосмјерни ток драмског дјела.

Теме које ово дјело обрађује везане су за проблеме адолесцентног доба и родитељства (алкохолизам, трудноћа, поремећај исхране итд). У овој драми нико није оптужен за оно што чини, тако да је свеопшти кривац заправо друштво. Представа је ретроспектива догађаја који су се десили у “неком предходном лајфу". Адаптацијом комада радња је премештена у Бања Луку, а сјајну драмску причу својом глумом испричали су: Ена Радовановић, Јелена Стојаковић, Раденка Шева, Жељко Касап и Рајко Марчета, саопштено је из Представништва Српске у Београду.