latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:10 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Приједлог основа за вођење преговора о Споразуму о реадмисији са САД

Савјет министара утврдио је данас на сједници у Сарајеву Приједлог основа за вођење преговора и закључивање споразума између БиХ и САД о реадмисији лица која бораве без дозвола.

Из Савјета министара је саопштено да ће БиХ и САД закључивањем овог споразума и на основу реципроцитета увести брже и ефикасније процедуре идентификације те безбједног и уредног повратка лица која не испуњавају услове уласка или боравка на територијама ове двије земље.

Приједлог овог споразума биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен министар безбједности Драган Мектић.

Министарство за људска права и избјеглице ће, како се наводи, израдити средњорочни програм за сузбијање дискриминације у БиХ који ће обухватити и програм обука за промоцију и заштиту људских права за период од 2017. до 2022. године, умјесто планираних стратегија за борбу против дискриминације у БиХ и за промоцију и заштиту људских права у БиХ.

Овај закључак донесен је након што је Савјет министара информисан да нема сагласности Владе Републике Српске за доношење стратегије за борбу против дискриминације у БиХ и стратегије за промоцију и заштиту људских права у БиХ на нивоу БиХ, "упркос чињеници да је Европска комисија у ранијем извјештају нагласила потребу доношења цјеловитог стратешког документа у овој области".

Програм ће, између осталог, дефинисати конкретне кораке ка испуњавању међународно преузетих обавеза у погледу заштите људских права и извјештавања према домаћим и међународним тијелима.

Савјет министара је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа донио Правилник о контролама и условима уношења личних пошиљки производа животињског поријекла у БиХ, с ознаком "ЕИ" која потврђује одговарајућу усклађеност са легислативом ЕУ у овој области.

Правилником су утврђени услови који морају бити испуњени при уносу личних пошиљки производа животињског поријекла у некомерцијалне сврхе на територију БиХ, а који су дио путничког пртљага или се шаљу као мале пошиљке физичким лицима.

Циљ је спријечити уношење узрочника заразних болести у БиХ, а примјена Правилника почиње 1. децембра ове године.

Савјет министара усвојио је Информацију о поступку пред Европским судом за људска права и позив за интервенцију БиХ као треће стране у поступку пред Европским судом у случају "Золетић и други против Азербејџана".

Закључено је да овај случај повлачи Уставом прописану обавезу БиХ да обезбиједи заштиту својих грађана у иностранству, те је задужен заступник Савјета министара да обавијести Европски суд за људска права да ће БиХ интервенисати као трећа страна у овом поступку.

Ријеч је заштити права 33 држављана БиХ која су боравила на привременом раду у Азербејџану, а које је ангажовало приватно друштво у сектору грађевине.

У анализираним узорцима из производње, увоза и дистрибуције сјеменског и меркантилног кромпира на подручју БиХ у 2016. години није утврђено присуство испитиваних карантинских штетних организама, наводи се у Извјештају који је данас усвојио Савјет министара, а који ће бити достављен Европској комисији.

БиХ је једна од малобројних земаља изван ЕУ која од половине 2015. године може са ЕУ трговати меркантилним кромпиром, након што је призната као земља без присуства прстенасте трулежи кромпира.

Извор: СРНА