latinica  ћирилица
19/09/2017 |  10:43 ⇒ 11:04 | Аутор: РТРС

Гојковић: За Винчу важна подршка Међународне агенције за атомску енергију

Србија је заинтересована за даљу реализацију пројекта додатног унапређења радиолошке ситуације на локалитету Винча, за шта је изузетно важна подршка Међународне агенције за атомску енергију, изјавила је предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић.
Београд: Маја Гојковић и Јукајо Аман - Фото: СРНА
Београд: Маја Гојковић и Јукајо АманФото: СРНА

Гојковићева је на састанку са генералним директором ове међународне организације Јукијаом Аманом у Бечу, гдје је предводила делегацију Србије на засједању Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију, рекла да је Србија посвећена поштовању међународних стандарда у овој области.

Она је нагласила значај уласка Србије у Савјет гувернера Међународне агенције за атомску енергију, саопштено је данас из Скупштине Србије.

Гојковићева је изразила увјерење да ће то чланство допринијети повећању препознатљивости Србије у глобалним напорима одрживог развоја, употребом нуклеарне енергије у искључиво мирољубиве сврхе.

Она је истакла да су настојања за унапређење цијелог система у области нуклеарне безбједности и заштите од јонизујућих зрачења, које Србија континуирано предузима, у потпуности сагласни са процесом интеграција у ЕУ и усклађивањем домаћег законодавства са ЕУ легислативом.

Гојковићева је додала да је Србија спремна да спроведе процедуре за ратификације Конвенције о нуклеарној безбједности и Заједничке конвенције о безбједности управљања ислуженим горивом и безбједности управљања радиоактивним отпадом.

Извор: СРНА