latinica  ћирилица
18/09/2017 |  21:51 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Хрвати у ИД - једна жена и шест "викендаша"

Дора Билић, једини хрватски џихадиста, говорила је неколико језика, вољела да путује по Европи и да посјећује музеје, а долазак у Лондон представља прекретницу у њеном животу.
Жене џихадисти (Фото: thecommentator.com) -
Жене џихадисти (Фото: thecommentator.com)

Према објављеном извјештају хрватске Сигурносно-обавештајне агенције (СОА) на подручју које је под контролом Исалмске државе боравило је седам особа које имају хрватско држављанство: шесторица имају двојно држављанство и никада нису трајно живјели у Хрватској, док само једна особа посједује искључиво хрватско држављанство.

Ријеч је о Дори Билић (30), чија је активност прије неколико година уочена у Раки, тадашњем снажном упоришту снага ИД, гдје се налазила са супругом, држављанином БиХ, који се придружио терористима, преноси Вечерњи лист.

Загрепчанка из угледне породице, одгајана у католичком духу, шокирала је своје ближње преласком у ислам и то онај радикални. Према доступним информацијама, Дора Билић је након изврсних оцјена у средњој школи уписала Правни факултет, али, након што је схватила да јој студије "не представљају изазов", школовала се за посао физиотерапеута.

Говорила је неколико страних језика, вољела да путује по Европи, али долазак у Лондон представља прекретницу у њеном животу, гдје упознаје будућег супруга, тада још хришћанина. Међутим, њен изабраник убрзо прелази у ислам и приступа радикалним муслиманским организацијама. Његов утицај на Дору био је изузетно снажан, па се и она одриче своје вјере и прелази у ислам.

Међутим, брак није потрајао. Дора је напустила супруга, јер јој није био довољно екстреман. Зато је након развода, крајем 2012. године, одлучила да потражи неког знатно радикалнијег, па га је и пронашла у озлоглашеној Горњој Маочи, познатој и као упориште вехабија.

Ту је упознала извјесног Сенада Авдића, званог Чађо, који је у то вријеме живио у селу близу Брчког, заједно са супругом и дјецом. Након сусрета са Дором, тај брак је постао прошлост, те се пар убрзо сели у Сирију, а како неки извори наводе, добијају и дијете.

Према извештају СОА, Дора је тамо 2014. године рањена у нападима коалицијских авиона који су бомбардовали положаје ИД. Неки извори спомињу и Авдићево рањавање.

Ово је запрепастило све који познају породицу Билић. Дорин отац, познати је пољопривредни стручњак, мајка архитекта, брат дипломирани правник, бака магистар фармације, дјед инжењер електротехнике; махом врхунски интелектуалци, који и данас носе тешки терет Дориног избора.

Њена породица је недвосмислено, у изјави за Вечерњи лист, поручила како је Дора злоупотребљена за пропаганду и да осуђују сваки, па и исламски радикализам и тероризам.

Занимљиво, извјештај СОА не спомиње још једну Хрватицу у редовима ИД за коју је шира јавност у Хрватској сазнала у септембру 2011. године у нападу америчке беспилотне летелице, када је погинуо један од водећих свјетских терориста Анвар ал Авлаки.

Убрзо потом, дански обавјештајац Мортен Сторм у јавност је изишао с причом да их је до Ал Авлакија довела његова млада жена, Хрватица, која се сада зове Амина, живи у Јемену и жели да постане бомбаш-самоубица. Вечерњи лист је тада сазнао да се иза имена Амина крије Бјеловарка Ирена Хорак, што су тада потврдили и чланови њене неутјешне породице.

Међутим, пет година касније, "Ал Каидиној невјести" се губи сваки траг.

Извор: Спутњик