latinica  ћирилица
18/09/2017 |  13:21 | Аутор: РТРС

"У БиХ проблем тероризма мало више изражен него у земљама региона"

У БиХ је проблем тероризма мало више изражен него у земљама региона, што се не може негирати, изјавила је предсједавајући Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић.
Александра Пандуревић - Фото: СРНА
Александра ПандуревићФото: СРНА

Она је новинарима у Сарајеву рекла да су у БиХ извршена четири терористичка акта и истакла да таквих напада није било у Србији, Црној Гори и Хрватској.

Пандуревићева је навела да је проблем тероризма присутан у цијелој Европи, а да је у БиХ блажи него у Француској, Белгији, Великој Британији и неким другим земљама Европе.

Коментаришући иницијативу да се чланови Предсједништва БиХ бирају индиректно, она је навела да је то стари приједлог, те истакла да СДС инсистира да избор члана Предсједништва из Републике Српске буде директан, а нема ништа против да се бошњачки и хрватски чланови бирају у Парламенту Федерације БиХ .

"Република Српска и ФБиХ потпуно су асиметричне и другачије уређене. Имамо другачији избор делегата у Дому народа. И ту се рјешење може направити асиметрично. Немамо ништа против таквог рјешења", истакла је Пандуревићева.

Она сматра да се индиректним избором чланова Предсједништва БиХ умањује њихов легитимитет и да је директни избор најбољи.

Када је ријеч о попуњавању Клуба српских делегата у Парламенту ФБиХ, Пандуревићева је навела да је у Парламентарној скупштини БиХ прије двије-три године усвојен документ којим се позива Парламент ФБиХ да измијени Устав ФБиХ у том дијелу.

"То су подржале све политичке партије у Парламентарној скупштини БиХ, али никоме у ФБиХ није пало на памет да покрене ту иницијативу", рекла је Пандуревићева.

Извор: Срна