latinica  ћирилица
18/09/2017 |  13:09 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Уставноправна комисија - Подржани законски приједлози Бећиревића

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је у наставку сједнице донијела одлуку да су приједлог Закона о допуни Изборног закона БиХ и приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ усклађени са Уставом БиХ и правним системом БиХ, те подржала њихове принципе.
Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

За оба приједлога закона, чији је предлагач посланик СДП-а у Представничком дому Денис Бећировић, гласали су предсједавајући Комисије Дамир Арнаут из СББ-а, Шефик Џаферовић из СДА, Сенад Шепић из Независног блока и Жељко Комшић из Демократске фронте.

Против су били Александра Пандуревић из СДС-а, Момчило Новаковић из НДП-а и Никола Ловриновић из ХДЗ-а БиХ.

Сједници нису присуствовали Лазар Продановић из СНСД-а и Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ.

Измјене Изборног закона предвиђају забрану кандидовања на изборима осуђеним ратним злочинцима, а измјене Кривичног закона забрану негирања геноцида.

Коментаришући предложене измјене Изборног закона БиХ, Пандуревићева је данас рекла новинарима да Устав јасно каже коме може да буде ускраћено пасивно бирачко право, односно да су то само лица која су осуђена и служе затворску казну изречену пред Међународним судом правде у Хагу.

"Пресуде Европског суда за људска права у бројним случајевима јасно кажу да се пасивно бирачко право може да ограничи само у току трајања затворске казне, док је неко на издржавању затворске казне", навела је Пандуревићева.

Новаковић је истакао да у вези са овим питањима не постоји сагласност.

"Гласати за Изборни закон у којем се забрањује кандидовање људима који су осуђени и издржали казну, непотребно је. То не производи тензије. Далеко више тензија производе политичари који се не могу договорити око елементарних ствари. Они наносе више штете него неколико десетина људи који би изгубили пасивно бирачко право", нагласио је Новаковић.

Он каже да ако неко, попут Фикрета Абдића, добије подршку јавности, онда се треба запитати како је могуће да један човјек добије ту подршку на програмима које су друге партије нудиле, а нису реализовале?

Кад је ријеч о забрани негирања геноцида, он сматра да је грешка забранити дебату о томе.

Ловриновић је рекао да је за предложене законе потребно да мишљење да и Савјет министара, а да питање пасивног бирачког права буде ријешено кроз измјене Кривичног закона БиХ, односно да то буде препуштено судовима.

Сједница Комисије прекинута је 5. септембра, када су је напустили Пандуревићева и Новаковић јер је, како је тада изјавила Пандуревићева Срни, било очито да су неки жељели да искористе одсуство два члана ХДЗ-а БиХ и једног члана из СНСД-а и донесу одлуку.

Након тога је сједница неколико пута заказивана, али њен наставак све до данас није одржан због недостатка кворума.

На данашњој сједници Уставноправна комисија једногласно је одлучила да је Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ, чији је предлагач Пандуревићева, усклађен са Уставом БиХ и правним системом БиХ, те подржала његове принципе.

Пандуревићева је појаснила да је суштина приједлога да лица која су осуђена за одлазак на страна ратишта и учешће у непријатељској војсци морају да одлеже затворску казну, да она не може бити замијењена новчаном казном, те да нема условног отпуста.

"Протеклих година је Суд БиХ изрекао шест казни до годину дана затвора. Онда се ту уводи институт замјене затворске казне новчаном. Та лица откупе казну и поново оду на страно ратиште. А постоји и могућност условног отпуста", појаснила је Пандуревићева.

Она је оптужила министра правде Републике Српске Антона Касиповића да је у свом допису навео да се овим приједлогом дискриминише та група, односно они који иду да се боре против ИСИЛ-а.

"Ово је уједно био и приједлог Министарства правде БиХ, који није прошао у Савјету министара због неких других ствари. Касиповић тамо није имао примједби", додала је Пандуревићева.

Комисија није прихватила Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за прошлу годину.

Усвојен је закључак који је предложио Новаковић, а којим се од Колегијума Представничког дома тражи да обезбиједи да сједници дома на којој буде расправљано о Извјештају ВСТС-а присуствује предсједник ВСТС-а.

Извор: Срна