latinica  ћирилица
17/09/2017 |  10:46 | Аутор: РТРС

Поплаве широм Хрватске, Истра у опасности

Обилна киша ствара проблеме у цијелој Хрватској, а поплава има у више градова, јавља "Индекс". Истра и Кварнер су због могућих обилних падавина у наранџастом.
Невријеме - Фото: РТРС
НевријемеФото: РТРС

Осим тога, због обилних киша и Сава се код Загреба излила из корита.

Хрватски Хидрометеоролошки завод предвиђа променљиво до претежно облачно са кишом и локалним пљусковима са грмљавином, укључен је и Метеоаларм - Истра и Кварнер су због могућих обилних падавина у наранџастом што значи да су опет могуће бујичне поплаве.

Изузетно обилна киша у суботу је изазвала поплаве и на Кварнеру, а најтеже стање је у Цриквеници и Новом Винодолском, гдје су затворени за саобраћај поплављени путеви.

Према незваничним подацима, у суботу увече је у Цриквеници пало 183 литара по квадратном метру, а тоеком протекла 24 сата у Крку 94 литре и у Делницама 65.

Под водом су делови најужег центра Цриквенице, а има проблема и на Крку. У Цриквеници се из корита излио поток Дубрачина и поплавио околно подручје. Под водом је цело главно градско паркиралиште уз море, као и други делови најужег центра.

Вода је продрла и у градску спортску дворану и основну школу, а ватрогасци црпе воду уз тих објеката.

Поплављене су и неке приватне куће, сазнаје хрватски портал од ватрогасаца, који су током јутра обавили четрдесетак интервенција.

У Новом Винодолском је због велике количине воде затворен пут Брибир - Нови Винодолски у зони трговачких центара.

На Крку је киша изазвала највише проблема у централном делу острва на подручју Малинске, Омишља и Добриња те су и тамо ватрогасци морали двадесетак пута излазити на интервенције.

Извор: Индекс