latinica  ћирилица
16/09/2017 |  21:42 | Аутор: РТРС

Клокић: Влада Српске подржава националне мањине

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је вечерас да националне мањине у Српској имају пуну подршку Владе о чему свједочи и то што је Савез националних мањина уврштен у удружења од општег интереса.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Клокић, који је отворио Фестивал националних мањина "Мала Европа" у Прњавору, рекао је да је подршка изражена и кроз пројекте које Савез националних мањина реализује у сарадњи са разним министарствима.

Он је подсјетио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик генерални покровитељ неколико манифестација које баштине традицију, културу и обичаје националних мањина.

Клокић је навео податак да се вечерас на фестивалу у Прњавору представило девет националних мањина, те да овај град има чиме да се поноси и да је и овај пут оправдао назив "Мала Европа" по којем је од раније познат.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да се ова општина поноси чињеницом што на њеној територији живи велики број различитих народа и народности.

"Сигуран сам да ће тако остати, и да ћемо из године у годину имати све бољи и бројнији фестивал", додао је Томаш.

Предсједник општинског Савеза националних мањина Фрањо Ровер рекао је да се фестивал организује у сарадњи са републичким Савезом, те да се први пут у Прњавору представља девет националних мањина.

"Од Прњавора крећемо, наредни викенд смо у Приједору, а након тога у Бањалуци и Градишци. Циљ нам је да се јавности представи што више националних мањина, да покажу своју традицију, пјесму и игре", прецизирао је Ровер.

Први пут на фестивалу у Прњавору учествовало је и Удружење Црногораца и пријатеља Црне Горе "Ловћен" из Бањалуке.

Предсједник Удружења Петар Мартиновић подсјетио је да ово удружење постоји три године и да је за то вријеме учествовало на фестивалима националних мањина у Бањалуци.

"У Прњавору смо први пут. Представљамо се рецитацијом 'Гуслама кроз живот' , монодрамом и наступом гуслара. На националном штанду смо поставили неке од специјалитета као што су пршут, уштипци и сир из мијеха", рекао је Матриновић.

Предсједник Културног друштва Македонаца "Вардар" из Бањалуке Зоран Митровски каже да се кроз рад друштва настоји очувати, прије свега, македонски језик, пјесма, култура и кухиња.

"Наш специјалитет 'Тавче гравче' је надалеко познат. За ову прилику припремили смо ајвар и пинђур, и први пут у Прњавор смо донијели рижу припремљену на традиционални македонски начин", прецизирао је он.

Предсједник Удружења Чеха из Прњавора Зденка Хајек рекла је да су посјетиоцима вечерас представили бројне посластице - штрудле и колаче од ораха и мака, колаче од рогача и мркве, кнедле од шљива, медењаке, медене пите

"Трудимо се да што је могуће више очувамо традицију. Млади нараштаји, нажалост, нису толико везани за поријекло као старије генерације, али настојимо да и они заволе нашу културу и обичаје и осјете тај национални дух", рекла је је Хајекова, те додала да удружење данас има око 50 чланова.

На вечерашњем Осмом фестивалу националних мањина "Мала Европа" у Прњавору учествују Удружења Словенаца, Италијана, Мађара, Чеха, Украјинаца, Црногораца, Рома, Пољака и Македонаца.

Организатор фестивала је Савеза националних мањина општине Прњавор, под покровитељством начелника општине.

Извор: Срна