latinica  ћирилица
15/09/2017 |  20:51 | Аутор: РТРС

Китаровић: Реторика из БиХ није пријатељска према Хрватској

Реторика која стиже из БиХ према Хрватској није здрава и пријатељска, изјавила је хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић у Валети.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: РТРС
Колинда Грабар КитаровићФото: РТРС

Она је то изјавила дан пошто је хрватска обавјештајна агенција објавила податке о пријетњи исламског радикализма у региону.

"У посљедње вријеме примјећујем реторику против Хрватске, па и противљење Пељешком мосту који никако не може да угрози БиХ", рекла је новинарима Грабар-Китаровић.

Она је навела да та реторика "није здрава и добра јер су БиХ и Хрватска оријентисане једна на другу".

Грабар-Китаровић је, како је навела Хина, често на мети бошњачких званичника из БиХ који је оптужују да претјерује када говори о пријетњи исламског радикализма у тој земљи.

Хрватска Сигурносно обавјештајна агенција (СОА) је у јуче објављеном извјештају навела да се с подручја хрватског југоисточног сусједства такозваној Исламској држави прикључило скоро 1.000 људи, већином сљедбеника џихадистичког салафизма.

Грабар-Китаровић је истакла да СОА ради објективно, квалитетно и без политичког утицаја.

"Бројке саме нису битне колико су битни трендови раста радикализма и појединаца који су или дио екстремистичких група или су саморадикализовани појединци", рекла је она.

Извор: Танјуг