latinica  ћирилица
15/09/2017 |  18:57 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Дрвопрерађивачи поздрављају одлуку Владе о забрани извоза трупаца (ВИДЕО)

Влада је донијела одлуку, којом се привремено забрањује промет трупаца изван територије Српске, ради заштите домаће привреде. Забрана се не односи на црни бор, којег највише има у шумама око Вишеграда, јер због његове специфичности није тражен од домаћих прерађивача. Дрвопрераћивачи поздрављају Владину одлуку.
Извоз трупаца - Фото: илустрација
Извоз трупацаФото: илустрација

Одзвонило је пракси да се трупци купљени од „Шума Српске" продају ван граница Републике. Правна и физичка лица, као и предузетници који не буду поштовали одлуку Владе и наставе с праксом препродаје шумске грађе у иностарству, биће новчано кажњени. Правно лице са 3.000 до 9.000 марака.

За прекршај ће се казнити одговорно лице у правном лицу новчаном казном од 1.000 КМ до 3.000 КМ, а предузетник новчаном казном од 500 КМ до 1.500 КМ. Физичко лице за прекршај казниће се новчаном казном од 300 КМ до 900 КМ.

Дрвопрерађивачи очекују да ће примјеном владине мјере имати сигурније снабдијевање сировином. То ће, кажу, повећати извоз прерађевина од дрвета, намјештаја и других производа додатне вриједности који је сада 500 милиона марака на годишњем нивоу у Републици Српској, те стимулисати ново запошљавање.

"Свакако је добро што Влада на овај начин покушава да стабилизује снабдијевање наших капацитета, посебно ових приоритетних који доносе више новца буџету Српске", каже Лазар Шиник, секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС.

Било је и вријеме да се прекине са праксом извоза трупаца из Српске, поручују дрвопрерађивачи са Романије који су се прије неколико мјесеци побунили, тражећи од Владе управо такву мјеру.

Трупци из Републике Српске до сада су највише извожени у Србију, мање у ФБиХ. ЈП Шуме Српске једино има механизам да контролише примјену Одлуке Владе РС о забрани извоза трупаца.

"Шуме Српске једино могу то зауставити, а они неће да то прихвате а плаћени су за то. Они знају коме продају, тачно прате гдје иде та грађа и коме се отпрема, јер не може се извести без отпремнице ЈП Шуме РС", истиче Бране Витомир, предсједник Удружења дрвопрерађивача сарајевско-романијске регије.

Директор Шума Српске Ристо Марић у кратком телефонском разговору рекао је да је о овоме спреман да говори тек у понедјељак, јер још није добио одлуку Владе РС о забрани извоза трупаца.