latinica  ћирилица
15/09/2017 |  16:57 | Аутор: РТРС

Министри финансија еврозоне поздрављају позив Јункера за проширење

Министри финансија еврозоне поздравили су данас позив предсједника Европске комисије Жан-Клода Јункера да се прошири еврозона, иако су рекли да ниједну земљу не треба присиљавати да се приодружи нити јој то дозволити ако није испунила потребне услове.

"Мислим да је Јункер дао одличан подстицај да Европа крене напријед, то је био фантастичан говор", рекао је њемачки министар финансија Волфганг Шојбле. додајући да је потребно размотрити детаље.

Према његовим ријечима, земље које желе да се прикључе монетарној унији морају претходно да испуне неопходне економске услове, пренио је ДПА.

"Док год ти услови нису испуњени, није у интересу земље чланице да постане дио монетарне уније, нити монетарна унија може да прихвати такве земље јер ће то довести у опасност стабилност цијеле монетарне уније“, рекао је он.

Јерон Дијселблом, предсједник Еврогрупе, рекао је да очекује да проширење буде "постепен процес" који ће зависити од спремности земаља да се придруже.

Министри финансија Еврогрупе састали су се данас у Талину након што је Јункер позвао да све земље ЕУ прихвате евро и затражио дубљу интеграцију у зони.

Тренутно, девет од 29 чланица ЕУ и даље не користе евро.

Извор: СРНА