latinica  ћирилица
15/09/2017 |  16:01 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

На Сајму књиге у Бањалуци додијељене награде (ВИДЕО)

На 22. међуародном сајму књиге данас су додијељене награде.
"Петар Кочић, Суданија, Комедија у четири чина с певањем" - Фото: РТРС
"Петар Кочић, Суданија, Комедија у четири чина с певањем"Фото: РТРС

Посебно признање додијељено је Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске за допринос у области науке и књижевности, за издање: "Петар Кочић, Суданија, Комедија у четири чина с певањем".

Ријеч је о издању поводом 140 година од Кочићевог рођења, засновано на рукопису који је Кочић радио у вријеме боравка у душевној болници у Београду чије је прво издање промовисано данас у оквиру додјеле награда.

Драма "Суданија комедија у четири чина с певањем" представља посљедње Кочићево необјављено дјело које је захваљујући форензичком анализом рукописа потвђено као његово.

Награда „Моштаница“ додијељена је Андрићевом институту за репринт издање листа "Идеје".

Награда "Липље" додијељена је Заводу за уџбенике за роман "Војник ничије војске", аутора Илије Гајице, док је награда „Гомионица“ припала Народној и универзитетској библиотеци Српске за издање "Светитељ Платон, епископ бањалучки", синђела Платона Јовића.

Најтраженија литература и ове године били су наслови савремених домаћих аутора, Исидоре Бјелице, Љиљане Хабјановић Ђуровић, Весне Дедић Милојевић и многих других.

У данима виекенда посјетиоци ће моћи да присуствују промоцијама и потписивању књига неких од познатих српских аутора и на тај начин за себе обезбиједе наслове по знатно нижој цијени.