latinica  ћирилица
15/09/2017 |  15:17 | Аутор: РТРС

Премијерка Србије у октобру у првој посјети Бриселу

Премијер Србије Ана Брнабић најавила је за 10. и 11. октобар прву званичну посјету Бриселу током које ће са званичницима ЕУ разговарати о даљим корацима на путу европских интеграција.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

Брнабићева је на заједничкој конференцији за новинаре у Београду са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом рекла да се Србија не обесхрабрује тако лако, након што је из Брисела најављена стратегија Европске комисије о приступању Србије Унији до 2025. године.

"Влада није обесхрабрена датумом 2025. године. Реформе које долазе као резултат европских интеграција најважније су због нас самих, наших грађана и привреде, а не ЕУ. Људи у Унији су наши пријатељи и партнери, а све што ми радимо данас, радимо због нас", рекла је она.

Наводећи да је спровођење реформи важније од датума уласка у ЕУ, Брнабићева је истакла да се пут Србије ка чланству у ЕУ заснива на три стуба - економско јачање, реформа јавне управе и владавина права.

"Без обзира које године треба да приступамо, ово радимо за нас како бисмо ми као друштво били праведнији, јавна управа транспарентнија, да бисмо имали све мање корупције, динамичну привреду, стабилно и предвидиво пословно окружење, како бисмо могли да пружимо подршку малим и средњим фирмама, те имали ефикасније судство", истакла је Брнабићева.

Она је поновила да је стратешки циљ Србије придруживање ЕУ и да је то један од приоритета Владе коју води, те да ће Београд остати дубоко и искрено посвећен европским интеграцијама".

Брнабићева је истакла да Србија остаје отворена и посвећена дијалогу са Косовом.

Хан је рекао да 2025. година, датум који је у вези са приступањем Србије ЕУ поменуо предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер, није ништа зацртано, већ нешто што показује снажну посвећеност ЕУ за регион.

Он је напоменуо да није било никаквих ранијих најава о пријему до 2020. године, како су спекулисали медији, додајући да приступни преговори Србије напредују добром брзином, иако би могли још брже и да је важнији квалитет.

Хан је подсјетио да временски оквир до 2025. године значи да приступни преговори морају бити окончани најкасније до 2023. године, јер су потребне двије године да буде завршен процес ратификовања и спроведен референдум у Србији о чланству у ЕУ.

Он је истакао да је отварање поглавља у приступним преговорима донијело повећане инвестиције у Србији, јер су међуанродне компаније почеле да хрле у ову земљу.

Хан је поздравио иницијативу предсједника Србије Александра Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, али није желио да то коментарише, наводећи да је ствар суверенитета земље да води разговоре, али је важно да ти разговори постоје.

Извор: СРНА