latinica  ћирилица
15/09/2017 |  13:11 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Човић: Настојаћу да БиХ добије подршку за Акциони план за приступање НАТО

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић данас је, пред одлазак у САД, најавио да ће са америчким званичницима разговарати о тренутној ситуацији у БиХ.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је рекао да је од амбасадора САД у БиХ Морин Кормак тражио да учини све, да до краја године буде активиран Акциони план за чланство БиХ у НАТО.

"То је реално, иако је само три мјесеца испред нас. Многи ће рећи да сви услови нису завршени, али је за БиХ и окружење важније, као и НАТО савез, да отворимо та врата кроз МАП него да улазимо у расправе које нисмо у стању изнијети. Надам се да ћемо имати пријатеље међу чланицама НАТО савеза да активирамо МАП", рекао је Човић.

Човић је најавио да ће у октобру бити отворено питање измјена Изборног закона у Представничком дому.

"Биће другачије него у Дому народа. Неће се ићи кроз хитну, већ редовну процедуру како би се омогућиле корекције онога што некоме смета. Нама је битно да испоштујемо одлуку Уставног суда БиХ и да се представници народа бирају из тог народа и да то вриједи за све", нагласио је Човић.

Оцијенио је да у овом тренутку нема капацитета за промјену Устава, јер би било политички злоупотребљено. Поновио је да је непостојање парламентарне већине и могућност да Савјет министара на чијем је челу Денис Звиздић нема подршку ПС највећи проблем у БиХ.

Човић: Питање граница БиХ ријешено "у тишини" на нивоу политика са Колиндом Грабар Китаровић и Александром Вучићем

БиХ треба приоритетно да ријеши питање границе, јер док год је оно отворено, БиХ је подложна различитим манипулацијама и стратегијама, изјавио је данас у Сарајеву предсједавајући Предсједништва БиХ, Драган Човић. 

Потврдио је да је о овом питању разговарао недавно са хрватским предсједником Колиндом Грабар Китаровић и пренио јој да је то питање "у тишини договорено" са предсједником Србије Александром Вучићем, на нивоу политика.

Када је ријеч о разграничењу БиХ и Србије, Човић је истакао да је сада неопходно да комисије двије земље постигну договор с циљем да до краја године, током узвратне посјете Предсједништва БиХ Београду, буду парафирани документи о граници између двије земље.

Извор: Агенције