latinica  ћирилица
15/09/2017 |  12:14 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Њемачке фирме: Због санкција Русији губимо милијарде!

Скоро 97 одсто њемачких фирми које послују у Русији оцјењују америчке санкције уведене Москви као негативне или углавном негативне, уз упозорење да је штета у пословању већ достигла милијарде евра.
Еври - Фото: РТС
ЕвриФото: РТС

Ново истраживање у коме су учествовала 193 њемачка предузећа активна у Русији показује да би свака друга фирма била озбиљно погођена новим америчким санкцијама, а двије трећине сматрају да би им промет осјетно пао.

На питање - шта учинити ако САД уведу нове санкције Русији, њемачка предузећа предлажу двије могућности:

Остати у дијалогу са Американцима, како би се можда спријечило увођење санкција.

Ако то не би функционисало, њемачка предузећа се надају да ће Влада у Берлину увести "противмјере".

Око три четвртине предузећа изјаснило се у том смислу, а слично мишљење заступао је и савезни министар спољних послова Зигмар Габријел у једном новинском интервјуу, наводи "Дојче веле".

Њемачка и ЕУ морају штитити европска предузећа да им санкције не наштете, сматрају предузетници.

"Проблеме које је створила политика, на примјер у вези са Украјином, нека политика и рјешава и нека не оптерећује економију", поручује директор њемачке трговинске коморе АХК у Москви Матијас Шеп.

Новим америчким санкцијама била би погођена њемачка предузећа, а не америчка, упозоравају њемачке компаније.

Тако су америчке банке током протеклих година, упркос санцијама, повећале свој удио на руском тржишту - на штету њемачких банака које су изгубиле свој дио, истичу у њемачкој трговинској комори у Москви.

Истовремено, санкције су довеле до тога да су азијске земље, нарочито Јапан и Јужна Кореја, ојачале своју позицију на руском тржишту.

Извор: Срна