latinica  ћирилица
15/09/2017 |  11:23 ⇒ 11:45 | Аутор: РТРС

Сјетили се! Хрватским заставама вуковарски судови прекрили ћирилицу

На три вуковарска суда нема ознака о којим је институцијама ријеч, јер су називи прекривени хрватским заставама, како би било спријечено да буде видљив један од назива написан на ћирилици, као што то закон прописује.
Жупанијски суд у Вуковару (Фото: sudacka-mreza.hr ) -
Жупанијски суд у Вуковару (Фото: sudacka-mreza.hr )

Три суда: Жупанијски, Општински и Прекршајни тако већ мјесецима крше Закон о судовима.

Ипак, нико се не усуђује да уклони хрватске заставе и да поново постане видљив и ћирилични натпис, јер би то опет разбјеснило хрватска ратна удружења и све оне који су мјесецима разбијали плоче на ћирилици, наводе хрватски портали.

Постављање двојезичних плоча, уз латиничне и оне на ћирилици, изазвао је револт појединих удружења, чији су чланови разбијали такве плоче, а онда су се сјетили да се исти ефекат може постићи и прељепљивањем садржаја, што, за разлику од њиховог уништавања, није тумачено као кривично дјело.

Портал "Телеграм" /телеграм.хр/ обратио се предсједнику Жупанијског суда у Вуковару Николи Бешенском са захтјевом да појасни зашто суд - као институција која би требало да буде узор када је ријеч о поштовању и спровођењу закона - не поштује оно што Закон о судовима налаже.

Међутим, у овом тренутку нико не жели да скине налијепљене хрватске заставе са судских плоча у страху да не изиритира дио популације хрватских ветерана која се противи ћириличним натписима у Вуковару.

Извор: СРНА