latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:42 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

Сјећање на погинуле борце Мезграје

У Мезграји код Угљевика данас је служен парастос седморици погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату чија су имена уклесана на спомен-обиљежју у овом мјесту.
Угљевик - полагање вијенаца - Фото: СРНА
Угљевик - полагање вијенацаФото: СРНА

Почаст погинулим борцима одали су, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца, чланови породица, пријатељи, родбина, саборци, представници општине Угљевик и општинске Борачке организације.

Начелник општине Угљевик Василије Перић захвалио је мјештанима Мезграје за допринос у одбрани овог краја и Републике Српске.

- Сваке године се окупљамо код Спомен-обиљежја да бисмо се помолили за спас душа оних који су дали своје животе да би српски народ опстао на овим просторима. Овдје смо да их се присјетимо и да искажемо поштовање њиховим потомцима, породицама - рекао је Перић новинарима.

На данашњи дан навршиле су се 23 године од када су припадници такозване Армије БиХ упали у ову мјесну заједницу, али су се мјештани одбранили.

Мјештанин Митар Нешковић рекао је да су тог кобног дана почињени злочини јер су убијена три цивила на кућном прагу.

- Мезграја гравитира са Федерацијом БиХ, све вријеме рата мјештани су били на првој борбеној линији, бранили су своје село - рекао је Нешковић.

Прије служења парастоса, Актив добровољних давалаца крви "Перика Нешковић" из Мезграје организовао је акцију добровољног давања крви у којој је прикупљено 36 боца драгоцјене течности.

Извор: СРНА