latinica  ћирилица
13/09/2017 |  15:37 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Влада Србије уплатила 5,5 милиона евра помоћи Српској

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада Србије данас уплатила 5,5 милиона евра које је предсједник Србије Александар Вучић обећао као помоћ општинама у Српској и Федерацији БиХ у којима претежно живе Срби.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Одговарајући на питање посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Душице Шолаје о издвајању средства Србије за реконструкцију моста Краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику, Цвијановићева је навела да је одлука Владе Србије да дио овог износа буде усмјерен за реконструкцију старог моста у том граду.

- Након успјешног састанка у Београду којем је присуствовао и предсједник Српске Милорад Додик са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Аном Брнабић, те министрима, саопштено је да ће 5,5 милиона евра ићи као подршка конкретним пројектима у Српској, те да ће око милион евра од тог новца бити издвојено за четири општине у ФБиХ гдје је највише српских повратника који живе у тешким условима - прецизирала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је реконструкција моста између Зворника и Малог Зворника један од прихваћених пројеката који је изутетно важан.

- Сјећам се да су и раније народни посланици делегирали важност овог питања, односно почетка реконструкције моста - навела је Цвијановићева и захвалила институцијама Србије за експедитивност.

Она је појаснила да постоји опредијељеност да се одмах започне реализација пројекта и да буду урађене све потребне предрадње.

Цвијановићева је прецизирала да ће из средстава Србије бити финансирана изградња вртића, те ђачко-студентски дом у Власеници, док ће у Федерацији приоритет имати саобраћајно-комунална инфраструктура.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је 2. септембра у Београду да ће Србија помоћи са око 5,5 милиона евра општине у Републици Српској и ФБиХ у којима претежно живе Срби.

На састанку државног руководства Србије са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и премијерком Жељком Цвијановић, Вучић је рекао да је то веома важно за грађане Српске и Србије.

Потребна реформа Института за нестала лица БиХ

Предсједница Владе Српске рекла је данас да је неопходна темељна реформа Института за нестала лица БиХ.

- Да би овај институт функционисао како треба, потребна је темељна реформа и то не само са аспекта његових суоснивача Савјета министара и Међународне комисије за нестала лица, већ у томе улогу треба да имају институције Српске - рекла је Цвијановићева у Народној скупштини одговарајући на посланичка питања.

Цвијановићева је истакла да је потребно да институције Републике Српске утичу на избор кадра у управљачким структурама Института.

- У раду овог института постоји пристрасност, недостатак објективности, а то најбоље показују бројке да је више од 5.500 лица бошњачке националности идентификовано, а само 315 лица српске националности - рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да су смањена средства за ексхумације, јер у свему томе сада главну улогу има Тужилаштво БиХ.

- Тај процес је потпуно изузет од утицаја институција Републике Српске и то је неприхватљиво - закључила је Цвијановићева.

Могуће проширење пројекта енергетске ефикасности

Премијерка Српске је изјавила да постоје реалне шансе да Српска прошири Пројекат енергетске ефикасности са Свјетском банком.

- На прошлом састанку са представницима Свјетске банке у Бањалуци речено нам је да су они активно укључени у то да њихов Борд директора одобри проширење аранжмана - рекла је Цвијановићева, одговарајући на посланичка питања.

Цвијановићева је подсјетила да је по овом пројекту, који се спроводи од јула 2015. до јула 2018. године, већ повучено око 13 милиона долара

- Када буду донесене одговарајуће одлуке о проширењу овог пројекта, одмах ће бити обезбијеђена средства како не би правили паузу - навела је Цвијановићева.

Она је рекла да у Републици Српској постоји велики интерес за овај пројекат, поготово за локалне заједнице.

Цвијановићева је навела да је садашњим пројектом обухваћено око 30 локалних заједница, те школски и здравствени објекти, као и да су енергетске уштеде по том основу до 50 одсто.

Сарадња са Хрватском: Приоритет Владе Српске-мост у Градишци

Премијерка Српске изјавила је да је приоритет Владе Српске, када је ријеч о сарадњи са Хрватском, мост у Градишци.

- Хоћу да изразим незадовољство људима који сједе у Сарајеву, који су лобирали за многе пројекте у Федерацији БиХ, а долазе из Републике Српске, а нису се потрудили да се обезбиједе средства за изградњу овог моста, него тек шест и по милиона евра, док пројекат вриједи више од 17 милиона - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је мост у Градишци најближа веза до ЕУ, изразивши жаљење што и раније са Хрватском није било могућности да буде реализована.

- Сада је укључена ЕУ, па се надамо да ће до нечега доћи - навела је Цвијановићева.

Говорећи о ситуацији у вези са изградњом пељешког моста, премијер Српске је истакла да Влада нема ништа против да се тај мост гради јер је упозната да су извршене корекције које су тражене у погледу висине и распона између лукова.

- Нећу рећи да је дошло до промјене става, рећи ћу да је, према нашим сазнањима, дошло до промјене околности и да су једне околности владале у вријеме када је речено да треба да се изврше одређене корекције када је ријеч о пројекту изградње пељешког моста - рекла је Цвијановићева, одговарајући на питање посланика Коалиције "Домовина" Сеада Братића зашто је дошло до промјене става Владе Српске о питању пељешког моста.

Она је навела "да нема шта пуно да каже у вези са разграничењем" и да је то надлежност БиХ.

- Са Хрватском је остало још неколико отворених питања на тој најдужој граничној линији која постоји, са некима је и ријешено, са Црном Гором, са Србијом очекујемо да ће ствари бити побољшане. Не желим да бркам те ствари, разумијем да су то активности које теку на нивоу БиХ - истакла је Цвијановићева.

Премијер Српске, одговарајући на питање посланика СНСД-а Данијеле Мрде како коментарише чињеницу да између власти у Сарајеву и Бањалуци нема сарадње због односа партија из Српске које врше власт на нивоу БиХ, навела је да су те странке намјерно, одуговлачећи ратификацију и свим другим политичким методама, зауставиле стотине милиона КМ да дођу у Републику Српску.

- Жао ми је што не постоји адекватна комуникација на релацији институција на нивоу БиХ и Републике Српске и за такву ситуацију пуно мање могу да оптужујем наше партнере из Сарајева у односу на оне који долазе из Републике Српске, а врше власт на нивоу БиХ и никада за све ове године нису показали ни најмању заинтересованост да реализују било какву активност у сарадњи са институцијама Републике Српске - истакла је Цвијановићева.

Коментаришући недавну изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је предсједник Српске Милорад Додик постао "парадигма конфликта и да предсједник Србије Александар Вучић мора бити свјестан да сваки план који прави са њим носи негативан набој", она је нагласила да је то бесмислено коментарисати јер се свако ко жели да поправи политички рејтинг "закачи за Додика", што ради и опозиција, и неки други.

- Нама је важно за Републику Српску да не постоји ниједно отворено питање са било којом сусједном државом због односа институција у Републици Српској - додала је Цвијановићева.

Влада Српске прва у региону, сетом мјера, одговорила на посљедице суше

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је задовољна чињеницом да је Влада Српске прва у региону, сетом мјера, одговорила на посљедице суше.

"Остали немају право да критикују јер се нису тиме бавили. Чули смо у медијима причу да то не значи да је штета надокнађена, па сте видјели да се нико други не бави питањем надокнаде штете, него су сви усмјерени на то на који начин обезбиједити подстицаје и редовност да би се помогло у заснивању новог циклуса производње. У том смислу је било и наше усмјерење и намјера да се помогне", рекла је Цвијановићева, одговарајући на посланичка питања у парламенту Републике Српске.

Она је нагласила да су прије пар мјесеци измирена сва дуговања из прошле године, те постигнута редовност када је ријеч о текућим обавезама из ове године.

"Ми смо од средстава клириншког дуга, од 60 милиона КМ одвојили пет милиона КМ за подршку изградњи система за наводњавање", нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су у току неки пројекти и да се већ реализује око 25 милиона КМ, те навела да томе треба додати и друге пројекте који су у припреми, истичући да се ради техничка документација за одређене акумулације, канале и слично.

"Кад додамо томе и ових пет милиона КМ, то ће значити да се у Српској реализује или ће врло брзо бити у току реализација неких близу 37 милиона КМ само за ову намјену. Мислимо да ће на тај начин бити постепено саниран проблем. И ми сами треба да промовишемо сви заједно на терену причу да и кад се узимају одређена средства и кад се уђе у одређена задужења или заједно са Владом рјешавају и спроводе одређене мјере подстичемо наше пољопривреднике за изградњу што више система за наводњавање", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је за подршку јесењој сјетви издвојено додатних пет милиона КМ, укључујући у то и мјере које значе повећање регресираног горива са 100 на 120 литара, затим 150 килограма регресираног ђубрива по хектару, оцијенивши да све то може бити значајна подршка. 

Извор: СРНА