latinica  ћирилица
13/09/2017 |  11:14 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг: Зле санкције које желе да угуше наш народ

Сјеверна Кореја је поручила да ће убрзати развој свог оружаног програма као одговор на "зле санкције" које је против те земље увео Савјет безбједности УН послије њене посљедње нуклеарне пробе.
Пјонгјанг - Фото: илустрација
ПјонгјангФото: илустрација

Министарство спољних послова Сјеверне Кореје најоштрије је осудило нове мјере, назвавши их "економском блокадом пуних размјера" до које су довеле САД и које имају за циљ да "угуше" сјевернокорејску државу и народ, преноси АФП.

То је још једна незаконита и зла резолуција о санкцијама, предвођена Сједињеним Америчким Државама", наводи се у саопштењу које је објавила државна новинска агенција КЦНА.

Сјевернокорејско Министарство је истакло да ће Сјеверна Кореја удвостручити напоре како би повећала своју моћ очувања суверенитета земље и права на егзистенцију.

Међутим, јужнокорејско Министарство за уједињење описало је ово саопштење као "најслабији облик одговора Северне Кореје на резолуције Савјета безбједности УН".

У међувремену, амерички предсједник Доналд Трамп је поручио да су најновије санкције против Пјонгјанга "веома мали корак" који мора да доведе до оштријих мјера.

"Ове санкције су ништа у поређењу са оним што ће се напослијетку догодити", истакао је Трамп.

Савјет безбједности УН једногласно је у понедјељак увече усвојио резолуцију о новим санкцијама Сејверној Кореји због њеног шестог и најснажнијег нуклеарног теста и то ублажену верзију првобитног америчког приједлога резолуције.

Резолуција не обухвата замрзавање имовине севернокорејске владе и лидера Ким Џонг Уна као што су то САД првобитно тражиле, али се забрањује Пјонгјангу да у наредних 12 мјесеци увози сирову нафту, мада не и све облике природног течног гаса, док се увоз нафтних деривата ограничава на два милиона барела годишње.

Резолуцијом се забрањује извоз све текстилне робе, док се свим земљама забрањује да издају нове радне дозволе за раднике из Сјеверне Кореје, што су два кључна извора чврсте валуте за Пјонгјанг.

Извор: Танјуг