latinica  ћирилица
13/09/2017 |  08:47 ⇒ 08:52 | Аутор: РТРС

Мостар: Парох Радивоје Круљ нови предсједник "Просвјете"

На изборној скупштини Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Градски одбор Мостар за новог предсједника изабран је мостарски парох Радивоје Круљ, а за потпредсједника новинар Сања Бјелица Шаговновић.
Мостар - нови управни и надзорни одбор - Фото: СРНА
Мостар - нови управни и надзорни одборФото: СРНА

Круљ је нагласио да су мостарски Срби и оснивачи "Просвјете" златним словима писали историју и културу тог града. "Трудићемо се да будемо достојни насљедници и да вратимо дух српске културе у град на Неретви", рекао је Круљ.

Он је синоћ у представљању четворогодишњег програма рада истакао да ће заједно са новоизабраним руководством Друштва радити на јачању мостарске "Просвјете" у сваком сегменту, те унапређењу досадашњих активности и манифестација, као и организовању нових.

Нови предсједник је већ за петак, 15. септембра, најавио пројекцију филма "Завештање", те нагласио да ће овогодишње "Шантићеве вечери" у организацији "Просвјете" бити отворене 10. октобра у Мостару.

Он је посебан фокус ставио на "`Просвјетину` школу српског језика, историје и културе" наводећи да ће њен рад бити унапријеђен, те нагласио да је циљ отварање школе на српском језику у Мостару.

"Циљ нам је основати и `Просвјетин` Фонд за стипендирање ђака и студената, те обновити издавачку дјелатност и радити на унапређењу културног, научног и књижевног стваралаштва. Достојанствено ћемо се спремати и за обиљежавање 150 година од рођења Алексе Шантића идуће године, затим радити на отварању одбора у другим општинама у Херцеговачко-неретванском кантону, те системском рјешавању финансирања Друштва", навео је Круљ.

На четворогодишњи мандат изабран је и нови Управни одбор који чине: Сања Ђурасовић, Данило Голо, Владенка Миловић, Сретенка Ћихорић, Вања Бјелица Чабрило, Радислав Тубић, Бранка Медан, Тања Чворо и Горица Рашовић.

У Надзорни одбор изабрани су Милена Комлен, Златко Сердаревић и Горан Судар.

Редовна изборна скупштина одржана је у Владичанском двору у Мостару.

Извор: СРНА